szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A boszniai muszlimok legerősebb pártja kedden azt követelte, hogy ne indulhasson az októberi boszniai parlamenti választásokon az a szerb párt, amely kitüntette egykori alapítóját, a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsicsot.

A Demokratikus Cselekvés Pártja (SDA) "arrogáns provokációnak" és "sértésnek" nevezte, hogy a Szerb Demokrata Párt (SDS) a hét végén, alapításának 20. évfordulóján kitüntetést adományozott a szervezet két alapítójának, a hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában ülő Karadzsicsnak és a 2006-ban Hágában emberiesség elleni bűntettek - nem szerbek elűzése - miatt 20 év szabadságvesztésre ítélt Momcilo Krajisniknak.

A bosnyák SDA szerint a szerb párt a kitüntetésekkel megsértette a 90-es években, a boszniai háborúban elkövetett bűntettek és népirtás áldozatainak emlékét. A párt ezért követelte a választási bizottságtól, hogy zárja ki az SDS-t az október elején esedékes boszniai parlamenti választásokról.

Az SDS - amely második legerősebb párt a boszniai Szerb Köztársaságban - a srebrenicai mészárlás 15. évfordulójának előestéjén adományozott kitüntetést távollétében két alapító tagjának, akik közül Karadzsicsot a vád szerint felelősség terheli a 8 ezer, jórészt boszniai muzulmán férfi és fiú 1995. júliusi legyilkolásáért. Karadzsics nevében a felesége, a büntetését egy nagy-britanniai börtönben töltő Krajisnik helyett a fivére vette át a kitüntetést szombat este Banja Lukában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Karadzsics-per: megkezdődött a tanúkihallgatás

Több hónapos késlekedés után kedd délután megkezdődött a vád tanúinak meghallgatása Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető perében az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken.

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról