szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Népszavazási kérelmet nyújtottak be szerdán bolgár nacionalisták, hogy megakadályozzák Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz (EU).

A VMRO nacionalista párt több mint 320 ezer aláírást gyűjtött össze, és terjesztett a szófiai parlament elé. A párt, amely 2009 óta nem tagja a bolgár törvényhozásnak, tavasszal kezdte meg aláírásgyűjtő kampányát a nagy déli szomszéd EU-csatlakozása ellen. A parlament három hónapon belül köteles dönteni arról, hogy kiírja a népszavazást, vagy elveti az indítványt.

A bolgár külügyminisztérium éppen előző nap erősítette meg támogatását Ankara EU-csatlakozási ambíciója iránt. Bulgária lakosságának tíz százaléka a török kisebbséghez tartozik. Többségük a balkáni ország déli és északkeleti részén él. Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, de a folyamat lassan halad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

Még javítják a felrobbant török-iraki olajvezetéket

Vasárnap is tartott annak az olajvezetéknek a javítása, amelyet szombaton egy robbanás rongált meg Törökország délkeleti részén - közölte a Reuters. A vezeték a hírügynökségi beszámoló szerint várhatóan hétfőre lehet újra működőképes.

MTI Világ

Folytatódó török-izraeli szópárbaj: Ankara bocsánatkérést vár

Törökország megszakítja minden kapcsolatát Izraellel, ha az nem kér tőle bocsánatot a Gázai övezetbe tartó segélyhajók elleni május 31-i kommandósakció miatt, amelyben kilenc török állampolgár halt meg - közölte a török külügyminiszter, akit a hétfői lapok idéztek. Izrael erre reagálva kijelentette, hogy "soha nem fog bocsánatot kérni" az ügyben.

MTI Világ

Törökország lezárta légterét Izrael előtt

Törökország lezárta légterét Izrael előtt - jelentette be a kanadai G20-csúcstalálkozón tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, akit az Anadolu török állami hírügynökség idézett.

MTI Világ

Merénylet Isztambulban: 27 embert vettek őrizetbe

Huszonhét embert vett őrizetbe a török rendőrség szerdán a katonákat szállító autóbusz elleni, előző nap elkövetett pokolgépes merénylettel kapcsolatban - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

toma Vélemény

Ankara szembefordult Izraellel – azután megtorpant

Sokan – így Magyarországon a szélsőjobb elkötelezett hívei – örömmel vették tudomásul Törökország szembefordulását Izraellel. Reményeik szerint ezzel lezárult egy fejezet, mely hiábavaló európai megoldások helyett végre visszavezeti e testvéri népet a „genetikailag garantált” ázsiai gyökerekhez. Ám mintha a kezdeti felbuzdulás lanyhult volna az utóbbi napokban.

hvg.hu Világ

Obama figyelmeztette Erdogant: a gázai vizsgálat "kétélű kard" lehet

Barack Obama amerikai elnök figyelmeztette a török miniszterelnököt, hogy egy esetleges, a gázai segélyhajók elleni izraeli támadást górcső alá vevő nemzetközi vizsgálat „kétélű kard” lehet Törökország számára, mert a hajó utasai és a küldetést megszervező IHH szervezet elleni vádakhoz vezethet – írja meg nem nevezett török forrásokra hivatkozva a londoni al-Hayat arab nyelvű napilap.

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke