szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz tengerpartok tele vannak napozókkal, fürdőzőkkel - és cigarettacsikkel.

A strandokon minden este összeszedik a szemetet, a napernyők és kabinok közötti homokot pedig speciális gépekkel átszűrik. Az összegyűjtött hulladék majdnem egyharmada mérgező cigarettavég.

A homokban maradó csikkek szétomlanak, a lebomláshoz 1-5 év kell. Egyetlen csikkben 4,5 gramm nikotin marad, vagyis évente 320-350 tonna nikotin jut a tengerparti környezetbe. A dohánytermékek füstjében rejlő radioaktív polónium-210-ről és az összes többiről nem is beszélve - sorolta a tengerpartok tisztaságát és a vakációzók egészségét veszélyeztető mérgek listáját az olasz sajtó.

A Corriere della Sera című lap külön cikkben gyűjtötte csokorba az olaszok által nyaralás közben leggyakrabban elkövetett bűnöket. Arra az eredményre jutott, hogy a tengerparton kikapcsolódó olaszok leginkább dupla sorban szeretnek parkolni (34,5 százalékuk), és képtelenek odafigyelni arra, hogy az utcán, a parkokban, a strandokon az arra kijelölt gyűjtőkbe dobják a cigarettacsikket. A Földközi-tengerben úszó szemét 37 százaléka cigarettamaradék - szerepelt abban a jelentésben, amelyet az olasz képviselőház még tavasszal készített.

A vészjósló adatok és figyelmeztető felhívások ellenére országos szintű konkrét lépés még idén nyáron sem született. A parlament kormánypárti és ellenzéki képviselői még májusban közösen kezdeményezték, hogy 500 euróval (140 ezer forintnyi összeggel) büntessék a csikk eldobását, ennek ellenére egyedül néhány észak-olasz város - Trento, Varese, Erba, Parma, Padova - polgármestere intézkedett, 300 eurós bírsággal sújtva azokat, akik a földön nyomják el a csikket.

Még bátrabbnak bizonyult a déli Salerno melletti Pollica Acciaroli, ahol ezer eurós büntetést vezettek be, és a kisváros trafikjait, dohányboltjait arra kötelezték, hogy minden cigarettát vásárlónak adjanak el zsebhamutartót is. Az apró szelencére emlékeztető hamutartókat már az olasz tengerpartokon is árulják, néhány strandon ingyen osztják. Csak Rómában évi 1 milliárd 700 millió csikket dobnak el az utcán, egész Olaszországban pedig évi 72 milliárd darabot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Megszállna-e bunkerhotelben?

A bunkerek többségét az I. és II. világháború idején építették katonai létesítményként illetve egy részük a civil lakosság számára szolgált szintén háborús időkben óvóhelyként. Néhány éve azonban felismerték az építmények idegenforgalmi értékét - olvasható a Világutazó blogon.

hvg.hu Napi merítés

Izland vissza akarja szerezni a turistákat

Minden idők legnagyobb külföldre irányuló országimázskampányát indította Izland, hogy visszarántsa az országot az Eyjafjallajökull vulkán kitörése miatti turisztikai mélyrepülésből - írja a Szívlapát blog szerzője.

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék