szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A boszniai háborús bűnöket vizsgáló szarajevói bíróság elmarasztalt egy, az Egyesült Államokba bevándorolt boszniai horvát katonát a srebrenicai népirtásban való részvételért.

Marko Boszkicsot a bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélte emberiség elleni bűntettekért. A boszniai horvát férfi 1995-ben részt vett a srebrenicai népirtásban, amelynek során a szerb hadsereg 8000 muszlimot végzett ki politikai, etnikai, kulturális és vallási hovatartozásuk miatt. 

Boszkics kiadatásáról áprilisban döntöttek az Egyesült Államokban, ahol a férfi építőipari munkásként dolgozott. Boszkicsot új hazájában bevándorlással kapcsolatos csalásért ítélték el, mivel azt hazudta, nem vett részt a boszniai háborúban, sőt, éppen az etnikai konfliktusokkal indokolta kivándorlását. 

A boszniai horvát férfi 1995. július 16-án hét másik katonával együtt automata fegyverekkel tüzet nyitott több száz bekötött szemű muszlim fogolyra, akiket busszal szállítottak az ország keleti részén található Pilica nevű faluba. A kivégzést csak ketten élték túl. Boszkics számára enyhítő körülménynek számít, hogy információkat szolgáltatott a bíróságnak a többi elkövetőről.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Törvényszéke (NT) eddig tizennégy boszniai szerbet ítélt el a srebrenicai népirtásért, jelenleg két ügy van folyamatban. Boszniában 2005 óta működik a háborús bűnöket kivizsgáló bíróság, azóta több tucat boszniai szerb ellen indítottak eljárást, közülük tizenhármat ítéltek börtönbüntetésre, hatot mentettek fel. Boskic a második olyan boszniai horvát, akit a srebrenicai népirtásért ítéltek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták