szerző:
MTI

Az afganisztáni helyzet értékelése, a nemzetközi közösség által követett stratégia alapján várható, hogy az ISAF-ban részt vevő többi államoz hasonlóan Magyarországnak is növelnie kell hozzájárulását az afgán fegyveres erők kiképzéséhez - mondta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Sztárai Péter a Kabulból telefonon adott keddi interjúban elmondta: a tanácskozáson, amelyen több mint 70 delegáció vett részt, a legfontosabb prioritásnak az tűnt, hogy a külföld támogassa az afgán hadsereg és rendőrség kiképzését és felszerelését. Az elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy jó úton halad a munka, a hadsereg létszáma például már elérte a 134 ezret. Időarányosan tekintve ez jelentős eredmény, hiszen a hadsereg létszámának a terv szerint 2011 végére kell elérnie a171 ezret.

Sztárai felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben sűrűn emlegetett amerikai csapatkivonás, amely a terv szerint 2011 júliusában kezdődne, csak abban az esetben válik valósággá, ha azt az Afganisztánban uralkodó biztonsági feltételek lehetővé teszik. Ezt a donorkonferencián részt vevő Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is megerősítette. "Magyarán arról van szó, hogy már a januári londoni értekezleten megkezdődött egy átmeneti állapot, amelyben arra törekszünk, hogy megkezdjük a biztonságért vállalt felelősség átadását az afgánoknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy már napirenden volna a kivonulás... Mivel az afgán biztonsági erők az utóbbi hónapokban, az intenzív fejlesztés és kiképzés következtében, gyarapodtak, nem reménytelen ez a célkitűzés" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A magyar szerepvállalásról szólva elmondta: folyik a felülvizsgálat, amely azt értékeli, hogy a magyar hozzájárulás részleteiben megfelel-e a nemzetközi közösség által megadott stratégiának, illetve a biztonsági követelményeknek. Ennek végeredménye ma még nem jósolható meg, de "az egyik markáns körülmény az, hogy mindenképp növelnünk kell a képzés és a kiképzés terén a hozzájárulásunkat. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékébe katonákat adó többi ország is ilyen irányban gondolkodik."

A külföldi segélyek kapcsán Sztárai Péter elmondta: hosszabb ideje folyik már egyeztetés Kabul és a külföldi partnerek között arról, hogyan lehetne a támogatásokból nagyobb összegeket az afgán kormány felé terelni. Valóban indokolt volna a segélyek minél nagyobb hányadát a kabuli kormányon át eljuttatni a címzettekhez. Csakhogy ma még komoly problémák vannak, elsősorban a korrupció terén. Bár a Karzai-kormány január óta tett néhány fontos lépést, sok külföldi állam szerint ez még nem elegendő ahhoz, hogy az általa felajánlott segély teljes összegét közvetlenül az afgán kormányhoz juttassa el. 

Egyetértés volt abban, hogy a részarányt 50 százalékra kellene emelni. Vagyis Kabul a saját elképzelései, stratégiája szerint rendelkezhessen a nemzetközi segélyek 50 százalékával. A donorkonferencián született nyilatkozat egyik fejezete ezzel a témával foglalkozik. Ám ez is csak feltételesen fogalmazza meg az 50 százalékos arányt, leszögezve, hogy erre csak akkor történhet meg, amennyiben azt a körülmények lehetővé teszik. Ez nyilván arra utal - tette hozzá a Külügyminisztérium helyettes államtitkára -, hogy mennyire felkészült az afgán kormányzat a segélyek megfelelő helyre való és hatékony eljuttatására.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Afganisztán 2014-re átvenné saját védelmét

Afganisztán fegyveres erői legkésőbb 2014-ben saját kezükbe akarják venni az ország biztonságának a szavatolását - jelentette be az afgán államfő kedden a Kabulban rendezett nemzetközi donorkonferencián. A konferencia szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött, hétfőn éjjel mégis rakéták csapódtak be a kabuli repülőtér közelében, emiatt az ENSZ-főtitkár gépét is egy katonai bázisra irányították.

MTI Világ

Helyet cserélnek a britek és az amerikaiak Dél-Afganisztánban

A brit csapatok kivonulnak Afganisztán déli régiójának egyik különösen veszélyes részéről, ahol az elmúlt években már közel 100 emberüket veszítették el, és az ottani feladatokat átadják az amerikai csapatoknak - jelentette be szerdán a brit védelmi miniszter, Liam Fox.

MTI Világ

Tévedésből afgán katonákat ölt meg egy NATO-gép

Öt afgán katona vesztette életét, további kettő pedig megsebesült szerdára virradóra a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy tévedésből végrehajtott légicsapásában - közölte azt afgán védelmi minisztérium, elítélve az újabb súlyos melléfogást.

MTI / hvg.hu Világ

Elfogták Omar mollát az iráni tévé szerint

Elfogták az afgán tálib mozgalom vezetőjét, Omar mollát a pakisztáni Karacsiban - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség kedden az iráni televízió pakisztáni forrásokra hivatkozó híre alapján.

Az ukrán elnök szerint a plüssmalacos dobálózók a választást akarják meghiúsítani

Az ukrán elnök szerint a plüssmalacos dobálózók a választást akarják meghiúsítani

Videó: Rohamrendőrök vittek el tüntetőket a szerb köztévé épületéből

Videó: Rohamrendőrök vittek el tüntetőket a szerb köztévé épületéből

A New York Timesnak mesélt Iványi Gábor Orbánhoz fűződő viszonyáról

A New York Timesnak mesélt Iványi Gábor Orbánhoz fűződő viszonyáról

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Tenisz: Thiem legyőzte Federert, megvan az első 1000-es tornája

Tenisz: Thiem legyőzte Federert, megvan az első 1000-es tornája