szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az az EU-s polgár, aki hetente többször eszik halat, július 10. óta nem fenntarthatóan cselekszik. A brit New Ecomonics Foundation és a Pew Environment Group amerikai környezetvédelmi szervezet létrehozott egy EU-s halkalendáriumot, amelyben szembeállították a fenntarthatóan kifogható, illetve tenyészthető halmennyiséget a fogyasztással. Eszerint pedig az európaiak kétszer annyi halat esznek, mint lehetne.

Az uniós halászflották az egész világot körbejárják halért, és ez az EU-s polgárok ökológiai eladósodásához vezet - magyarázta Mike Walker, a Pew Environment Group kommunikációs menedzsere a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. Szerinte az uniós halászati jogot alapjaiban kellene megreformálni, fenntarthatóvá tenni ezzel a halászatot.

Az európaiak erőteljesen függnek az Európa határain kívüli halaktól, és ez egyre súlyosabb gondot okoz. Így másoktól vesszük el a halat, pedig a világ halállományait már így is teljesen vagy legalábbis nagyrészt kiaknázzák. Mivel az EU halpiaca világszerte a legnagyobb, a fejlődő országokból származó exportra is igényt tart. Így azonban ott is megnövekszik a túlhalászás. Az orvosok tanácsai, miszerint egészségügyi okokból javasolt kevesebb húst és több halat fogyasztani, csak tovább növelik a keresletet.

A szervezet által kitűzött cél olyan jogi helyzet megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy az EU-s polgárok lelkifurdalás nélkül vásárolhassanak halat, biztosak lévén abban, hogy azzal nem tizedelik tovább a halállományokat.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Visszaküldené Argentínába a hekket a balatoni főhalász

Igazi hungarikum a keszeg, a fogas, mégis hekket eszünk a Balatonnál, mert nem szálkás, és olcsóbb is. Ha mégis balatoni halfajtából készült ételt választunk az étlapról, úgy sem biztos, hogy hazait kapunk, vagy nagy valószínűséggel fekete piacról származót. Július utolsó szombatja a balatoni halak napja, a Balaton természeti értékeinek védelmével kapcsolatos szemléletváltást mozdítaná elő, hiszen egészséges és finom húsú halakkal teli a víz, amelynek minősége kiváló.