szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A dél-koreai államfő kinevezte vasárnap az új miniszterelnököt, mivel az előző kormányfő július végén felajánlotta lemondását. Ri Mjong Bak elnök egyúttal hét új miniszter kinevezésével átalakította a kabinetet is - jelentette be hivatala.

Az új kormányfő Kim Te Ho, Dél-Kjongszang tartomány eddigi kormányzója. A leváltott miniszterek között van a gazdasági, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a munkaügyi és az oktatási tárca vezetője, valamint a különleges ügyek minisztere, de a kormányátalakítás nem érinti a külügyi, a védelmi és a két Korea újraegyesítésével foglalkozó minisztériumok vezetőit. Egy politológus professzor szerint ez utóbbi kulcstárcák vezetőinek a helyükön maradása annak tulajdonítható, hogy Ri elnök nem akar változtatni az Észak-Koreával szembeni politikáján egy olyan időszakban, amikor a két Korea között rendkívül kiéleződött a viszony. Márciusban egy észak-koreai torpedó a hullámsírba küldte a Cshonan nevű dél-koreai korvettet 46 tengerésszel. Phenjan váltig tagadja, hogy köze lenne a hadihajó elsüllyedéséhez.


Csung Un Csak előző kormányfő július 29-én azért ajánlotta fel lemondását, mert nem sikerült elérnie, hogy a parlament elutasítsa a kormányzati intézmények jelentős részének a fővárosból történő kiköltöztetésére vonatkozó tervet. Az előző kormányzat által jóváhagyott elképzelés szerint a tizenöt minisztérium fele elköltözött volna Szöulból egy mintegy 160 kilométerrel délebbre lévő településre. Az ötlet pártolói szerint ez lökést adna a regionális fejlesztésnek és enyhítene a főváros közlekedési és lakásgondjain.
Ri elnök is ellenzi a költözködést, amely szerinte az adófizetők pénzének elherdálása, és csökkenti a kormányzati munka hatékonyságát. A parlament azonban a múlt hónapban leszavazta az államfőnek a munkálatok leállítására tett indítványát.


A kormányfői poszt Dél-Koreában nagyrészt ceremoniális, a miniszterelnöknek korlátozottak a döntéshozatali lehetőségei. Fontos jogosítványa azonban, hogy ő irányítja az országot, amennyiben az államfő valamiért cselekvésképtelenné válik.


A kinevezett új kormányfő 47 éves, és a gazdasági reformok elkötelezettjének számít. Megfigyelők szerint  komoly esélyes lehet a győzelemre a 2012-ben esedékes elnökválasztáson, ha sikeresen megbirkózik a rábízott feladatokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Távozhat posztjáról a dél-koreai miniszterelnök

Még csütörtökön bejelenti lemondását Csung Un Csan dél-koreai miniszterelnök, amiért a parlamentben kormányának nem sikerült elfogadtatnia egy, az ország középső régiójába tervezett tudományos-üzleti központ projektjét - jelentették szöuli kormányforrások.

MTI Világ

Razziát tartottak a dél-koreai miniszterelnöki hivatalban

Razziát tartott az államügyészség pénteken a dél-koreai miniszterelnöki hivatalban, mivel állítólag a kormány köztisztviselőket ellenőrző hivatalnokai egy magánembert is vizsgálat alá vettek, pedig ez hatáskörükön kívül esik.

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?

Hogyan csökkenthető az építőipar ökológiai lábnyoma?