szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországban visszaszorulóban vannak a tüzek a csütörtöki hivatalos közlések szerint, Moszkvában kitisztult és hűvösebb lett a levegő, de a szmog hamarosan visszatér, és legalább a jövő hét közepéig marad a 30 Celsius-fok feletti hőség.

A rendkívüli helyezetek minisztériumának illetékesei elmondták, hogy országosan csökken a természetes erdő- és tőzegtüzek száma és a lángok martalékává váló terület nagysága: csütörtökön még 562 tüzet oltottak, de már csak 81 ezer hektáron, Moszkva környékén pedig negyedével csökkent a tüzek száma és területe. Hangsúlyozták: folyamatosan ellenőrzik a radioaktív sugárzás szintjét, de változás gyakorlatilag nem mérhető. A sugárzással kapcsolatban az váltott ki aggodalmat, hogy néhány helyen lángra kaptak sugárfertőzött területek is, és a szennyezés a füsttel és a széllel elvileg akár több száz kilométerre is eljuthat.

A tüzek oltásán összesen már mintegy 166 ezer ember, 26500 munkagép és 39 repülőgép, illetve helikopter dolgozott csütörtökön. Moszkvában csütörtökön hétágra sütött a nap, a látótávolság a tiszta időben megszokott volt. Hűvösebb is volt, mint az utóbbi napokban: reggel alig 24 Celsius-fokot mértek. Az oroszországi meteorológiai intézet azonban jelezte: viszonylag erős, nyugati szél tisztította meg a város levegőjét, de pénteken a szél megfordul, és újra keletről fúj majd, ahol a legtöbb tűz ég, vagyis újra szmog várható.

A hőmérséklet azonban marad "alig" 30 Celsius-fok körül, ami az utóbbi napok 40 fokos hősége után kellemesnek tűnik, keddtől pedig az évszakban megszokott időjárás, vagyis 24 fok körüli hőmérséklet köszönt be várhatóan. 

A csütörtöki lapok beszámoltak arról, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén amerikai orvosok beszélgettek a diplomatákkal, de csak annyit tudtak mondani, hogy az utóbbi napokban mért levegőszennyezéshez hasonlóval még nem találkoztak, ezért nem is rendelkeznek kellő tapasztalatokkal ahhoz, hogy bármit mondjanak a várható hatásokról. San Diegóban néhány éve okoztak tüzek jelentős levegőszennyezést, de az a moszkvai értékek alig felét érte el.

Ott jelentősen megnőtt a megbetegedések és a kórházi esetek száma, és utóbb kiderült, hogy a füstben való hosszabb tartózkodás tartósan károsította sok ember idegrendszerét. Ezenfelül a füstben rákkeltő anyagok is vannak, de hogy ezek milyen mértékben hatnak majd, az nem láthat előre. Az amerikai orvosok azt javasolták, aki teheti, hagyja el a város, akinek maradnia kell, az egyszerre legfeljebb tíz percet legyen az utcán. 

Moszkvában egyébként a szmog nyomán érezhetően csökkent a forgalom, amely a levegőszennyezés jelentős részét adja, hiszen naponta több millió autó araszol az örökös dugókban. Rossz hír, hogy az aszály és a tüzek miatt az előrejelzésektől messze elmaradó gabonatermés hírére gyorsulni kezdett az infláció elsősorban az élelmiszeripari termékek terén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ilyen hőség ezer éve nem volt Moszkvában

A mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még soha nem volt Moszkvában: "semmi hasonlót nem rögzítettünk sem mi, sem elődeink", jelentette ki hétfőn moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Frolov, a Központi Meteorológai Intézet vezetője.

MTI Világ

Felgyújtják házaikat az oroszok az erdőtüzek miatt

Sikerült megvédeni az Oroszországban egyre több helyen pusztító tüzektől a Mordvinföld határán lévő Szarov várost, ahol más kutatóintézetek mellett a Szövetségi Nukleáris Központ is működik. Moszkva szmogban fulladozik, egyesek pedig maguk gyújtják fel házukat, hogy újat építsen számukra az állam.

MTI Világ

Áttörés az orosz erdőtüzek oltásában

Az oroszországi erdő- és tőzegtüzek oltásában áttörést lát a rendkívüli helyzetek minisztériuma, ezért köszönetet mond a felajánlott külföldi segítségért, de egyelőre nem veszi igénybe - mondta hétfőn a hatóság külügyi osztályának vezetője.

Music Hungary: A zeneipar nincs megmentve, a támogatások elégtelenek

Music Hungary: A zeneipar nincs megmentve, a támogatások elégtelenek

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók