szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A washingtoni figyelmeztetések ellenére az afganisztáni háborúval kapcsolatos újabb dokumentumok közzétételére készül a Wikileaks oknyomozó honlap, de ezúttal ügyel arra, hogy ne sodorja bajba az afgánokat.

Julian Assange a honlap szóvivője csütörtökön közölte, hogy a közel 15 ezer titkos fájl közül mintegy 7 ezret már átfésültek, nehogy közzétételükkel bajba sodorják az afgán polgárokat. Assange szerint a dokumentumok átvizsgálása nagyon költséges és alaposságot igénylő munka.

A Wikileaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán. 

Washington a múlt héten nyomatékosan kérte a Wikileakstől, hogy ne jelentesse meg a még birtokában lévő titkos dokumentumokat, hanem adja át őket, és törölje archívumaiból. Washington félelmeit igazolja a tálibok bejelentése, amely szerint a közzétett dokumentumok alapján megpróbálják "levadászni" a külföldi "betolakodókkal" együttműködő afgánokat.

A minap több nemzetközi jogvédő csoport arra kérte a Wikileakset, hogy a titkos dokumentumokból távolítsa el azokat az adatokat, amelyek alapján azonosíthatóvá és támadhatóvá válnak az amerikai és más erőkkel együttműködő emberek. Csütörtökön egy újabb nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül bírálta a honlapot "hihetetlen felelőtlensége" miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A Pentagon kikérte a titkos iratokat a Wikileaks-től

Az amerikai védelmi minisztérium azt kérte a WikiLeaks oknyomozó honlaptól, hogy adja át a még a birtokában lévő titkos dokumentumokat az afganisztáni háborúról - közölték csütörtökön Washingtonban.

hvg.hu Világ

Szorul a hurok a Wikileaks alapítója körül?

Felvették a kapcsolatot az amerikai kormánnyal a titkos információkat kiszivárogtató Wikileaks weboldal ügyvédei, miután felmerült, hogy egyes anyagaik – köztük a nagy botrányt kavart, 2007-es bagdadi támadást bemutató videó is – az amerikai hírszerzés egyik elemzőjétől származhattak. A Wikileaks rejtőzködő alapítójának eközben azt tanácsolták, ne utazzon az Egyesült Államokba.

hvg.hu Világ

Közzétették a 9/11-es üzeneteket

A New York elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején a személyhívókra küldött 573 ezer civil üzenetet hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

hvg.hu Világ

Titkos felvétel a WikiLeaksen: civileket lőttek le az Apache helikopterek

Civilek – köztük a Reuters egyik iraki fotósa és autóvezetője – haltak meg abban a 2007-es bagdadi légitámadásban, amelyről most egy titkos videó felvétel szivárgott ki a Wikileaks.org oldalon - írják brit lapok. A beszámolók szerint az áldozatokról a Pentagon korábban azt állította, hogy felkelők voltak.

MTI Világ

A WikiLeaks megkereste a Fehér Házat a kiszivárogtatás előtt

A WikiLeaks megkereste a Fehér Házat az afganisztáni katonai jelenléttel kapcsolatos több tízezernyi dokumentum kiszivárogtatása előtt, hogy segítsen "minimalizálni ártatlan informátorok megnevezésének esélyeit", de nem kapott választ kérésére.

MTI / hvg.hu Világ

Újabb titkok a WikiLeaksen: Pakisztán átverte Washingtont?

Pakisztán átejtette az Egyesült Államokat, és titokban támogatta a tálibokat Afganisztánban, miközben hatalmas amerikai segélyekhez jutott - olvasható ki a New York Times szerint a WikiLeaks által vasárnap kiszivárogtatott titkos dokumentumokból.

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?