szerző:
MTI

Mindenfajta teleplétesítési tevékenység befagyasztására szólította fel Izraelt a palesztin elnök a csütörtökön kezdődő közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások előtt.

Mahmúd Abbász szerda este azon a vacsorán mondott beszédet, amelyet Barack Obama amerikai elnök adott a Fehér Házban a Washingtonban közvetlen tárgyalásokat kezdő palesztin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, továbbá a másik két közvetett résztvevő, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király tiszteletére.

Munkavacsora a Fehér Házban - Kattintson a fotógalériához!
©

Obama, Mubarak és II. Abdalláh közösen vállalt védnökséget a 20 hónapos szünet után csütörtökön felújítandó közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások fölött. Jelen volt a vacsorán az Egyesült Államokból, Oroszországból, az ENSZ-ből és az EU-ból álló úgynevezett közel-keleti kvartettet képviselő Tony Blair volt brit miniszterelnök is. 

A palesztin területek közül a csak Ciszjordániát képviselő Palesztin Hatóság elnöke annak a nézetének adott hangot, hogy egy éven belül lehetséges a békemegállapodás Izraellel. Egyidejűleg elítélte a tárgyalásokat ellenző, a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin szervezet, a Hamász által Ciszjordániában elkövetett Izrael-ellenes támadásokat.

A vacsorán ugyancsak beszédet mondó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hangsúlyozta, hogy tartós békére törekszik Izrael és a palesztinok között. "Izrael és a palesztinok megérdemlik a békét" - fogalmazott Netanjahu, aki partnerének nevezte Abbászt a békét célzó erőfeszítésekben. Hangsúlyozta: kettejüktől függ, hogy úrrá legyenek a népeik közötti konfliktuson, és új kezdetet biztosítsanak. "Izrael történelmi kompromisszumra törekszik, ami lehetővé teszi népeink számára, hogy békében, biztonságban és méltóságban éljenek" - jelentette ki Netanjahu.

Egyeztetik óráikat - Kattintson a fotógalériáért!
©

Leszögezte ugyanakkor, hogy a béke olyan biztonsági megállapodásokat követel, amelyek kiállják az idő próbáját. Ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy az Izrael által korábban tett engedmények nem járultak hozzá az országa elleni erőszakos cselekmények megfékezéséhez. A békemegállapodás nem nélkülözheti a biztonsági garanciákat Izrael számára - szögezte le a kormányfő.

A vacsorán felszólaló Hoszni Mubarak egyiptomi államfő elsősorban Izraelt szólította fel arra, hogy tegyen meg mindent a közel-keleti béke érdekében. Mubarak ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a mostani tárgyalások eredményhez vezetnek, és békemegállapodással érnek véget. II. Abdalláh jordániai király gyors  előrelépést sürgetett, hangoztatva, hogy az idő a béke elérésének hívei ellen játszik. 

A munkavacsora előtt Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban megbeszélést folytatott az izraeli kormányfővel és  a palesztin elnökkel. A találkozót követően az elnök kijelentette: az igazi munka csak most kezdődik, a feleknek meg kell ragadniuk a vissza nem térő alkalmat a közvetlen tárgyalásokra. Az Egyesült Államok nem erőltetheti rá az izraeliekre és a palesztinokra megoldást, a megállapodást az érintett feleknek kell egy éven belül elérniük - hangsúlyozta Obama, és ismételten állást foglalt az egy zsidó és egy palesztin állam létrejöttén alapuló, tartós és átfogó közel-keleti béke mellett.

©

Az elnök figyelmeztetett: a megállapodás érdekében arra van szükség, hogy valamennyi kérdést  rendezzenek. Obama ezek között említette a létesítendő palesztin állam határainak megállapítását, a palesztin menekültek visszatérését, Jeruzsálem jövőbeni státusának tisztázását, valamint a palesztin területeken való zsidó telepek kérdését. 

Mahmúd Abbász és Benjamin Netanjahu a hivatalos program szerint közép-európai idő szerint csütörtökön délután kezd közvetlen béketárgyalásokat az amerikai külügyminisztériumban. Amerikai elképzelés szerint a tárgyalásoknak egy éven belül eredményre kell vezetniük. Delegációs körökből ugyanakkor az az értékelés hangzott el, hogy az egyéves határidő túl derűlátó, és hosszabb tárgyalásokra van szükség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Izraeli-palesztin tárgyalások: a csütörtöki startnál minden kiderülhet

A csütörtökön kezdődő közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyon különböző alapállásból, valamint az egymás iránt érzett vajmi kevés szimpátiával és bizalommal kezdi el. Idegenkedésük miatt kompromisszumkészségük minimális, bár Netanjahu nemrég kijelentette, hogy a tárgyalásokon meg fogja lepni a kishitűeket.

MTI Világ

Izrael kész átengedni a palesztinoknak Jeruzsálem egyes részeit

Izrael kész átengedni a palesztinoknak Jeruzsálem egyes részeit a béketárgyalások keretében, a város arabok lakta negyedei a majdani palesztin államhoz fognak tartozni - jelentette ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a Háárec című napilap internetes kiadásának adott interjújában. Benjamin Netanjahu küldöttségének egyik képviselője azonban cáfolta a hírt.

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Időmilliomosoknak: itt a Disney+ mindent mutató, 3 órás beharangozó videója

Időmilliomosoknak: itt a Disney+ mindent mutató, 3 órás beharangozó videója

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár