szerző:
hvg.hu

Meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, az a katona, aki az afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Kolozsvári György
©

Kolozsvári Györgyöt, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg - írja közleményében a minisztérium. A Mazar-e Sharif-i katonai kórházból augusztus 25-én került a folyamatosan öntudatlan állapotban lévő sérült a Honvédkórházba, ahol az intenzív ápolás ellenére is romlottak életfunkciói. A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes szeptember 7-én reggel halt meg - tette hozzá a tárca. Nős volt és két gyermek édesapja.

Hazaszállítása után sem javult az állapota

Kolozsvári György augusztus 23-án sebesült meg életveszélyesen, amikor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának 8. váltásából haza indulók első konvoját orvtámadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, posztumusz hadnagy, a Magyar Honvédség hősi halottja. Két bajtársa pedig nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A közvetlen életveszélyben lévő, öntudatát vesztett zászlóst - a mazar-e sharifi német tábori kórházban látták el, és állapotának stabilizálása után, augusztus 25-én szállították haza Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért.

Külföldön szolgáló katonák halálesetei

1973. április 9. - Dél-Vietnam területén szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a bizottság magyar tagozatának két tisztje, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona vesztette életét.

 

1998. február 18. - A Sínai-félszigeten két magyar békefenntartó katona életét vesztette egy közúti balesetben, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.

 

2001. október 8. - Az abház főváros, Szuhumi közelében - feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző Mi-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette egy ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

 

2004. június 17. - Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megöltek egy 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona is megsebesült.

 

2004. szeptember 29. - Bosznia-Hercegovinában, Bihácstól mintegy 15 kilométerre egy magyar katona által vezetett 5 tonnás tehergépkocsi a kanyarban kisodródott az útról. A teherautó vezetője meghalt, a másik magyar katona megsérült.

 

2008. június 10. - Afganisztánban meghalt a magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerésze, amikor egy házi készítésű robbanószerkezetet hatástalanított.

 

2008. július 12. - Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész százados.

 

2010. augusztus 23. - Az afganisztáni Baglán tartományban meghalt egy magyar törzsőrmesternő, amikor támadás érte a magyar konvojt. A támadásban további három katona is megsérült, egy életveszélyesen, kettő súlyosan. Az életveszélyesen sérült zászlóst augusztus 25-én hazaszállították a Honvédkórházba, ahol szeptember 7-én elhunyt. (MTI)

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki a hazahozatal óta folyamatosan látogatta kórházban fekvő katonáját, a halálhírt követően a részvétnyilvánítás után azonnal összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot. Ez a testület javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását.

Korábban Koszovóban is szolgált

"Kolozsvári György zászlós kiváló szakemberként, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának egyik alappillére volt. Munkáját az alaposság, a pontosság jellemezte. Személyes példamutatása, fegyelmezett magatartása mintául szolgál a beosztott tiszthelyettesi és legénységi állománynak. Kiváló fizikai képességekkel, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező, fogékony, nyitott embernek tartják bajtársai. A fizikai - és az idegi megterhelést is kiválóan tűrő tiszthelyettes tanácsaival, megalapozott észrevételeivel, megkerülhetetlen segítője volt mindenkori parancsnokának" - olvasható a HM honlapján.  

"A zászlóalj katonáinak példaképe Kolozsvári György vezénylő zászlós, aki életpályáját hivatásnak tekintette. Nagy hangsúlyt fektetett a fiatal, pályakezdő tiszthelyettesek képzésére, képességeik fejlesztésére, a katonaéletre való nevelésükre. Alárendeltjei mindig bizalommal fordulhattak hozzá. Munkáját megbecsülés övezte" - méltatja a halálos sebesülést szerzett katonát a minisztérium.

Az elhunyt zászlós korábban Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is szolgált. 1973. december 22-én született, Pápán, katonai szolgálatát 1996-ban őrmesterként kezdte. Három évvel később törzsőrmester, majd főtörzsőrmester lett, 2007-ben léptették elő zászlóssá. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett.

Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát, de teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.

Kolozsvári György halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett katonáink száma. A zászlós temetéséről később intézkednek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Megöltek egy magyar katonanőt Afganisztánban, három társa megsérült

Egy 32 éves magyar katonanő halt meg abban a támadásban, amely hétfő hajnalban ért egy magyar konvojt az afganisztáni Baglán tartományban - közölte a honvédelmi tárca. Egy másik katona életveszélyes állapotban van, két további társuk pedig súlyosan megsérült.

MTI Világ

Hende: nem akarnak hazajönni Afganisztánból a magyar katonák

A magyar katonai konvojt hétfőn ért orvtámadás után sem kapott olyan jelzést, hogy valaki haza akarna jönni a jelenleg Afganisztánban szolgálók közül - mondta Hende Csaba szerdán a szolnoki helikopterbázison, ahol a Magyar Honvédség Légi Kiképzési-támogató Csoportnak (Mi-35 Air Mentor Team) az ázsiai országba induló katonáival találkozott.

MTI Világ

Egy szakértő szerint várható volt az afganisztáni katonahalál

Az afganisztáni helyzet ismeretében várható volt egy olyan támadás, amely magyar katona életét is követelheti a közép-ázsiai országban - mondta Wagner Péter, a Külügyi Intézet munkatársa szerdán. A hétfő hajnali támadásban egy 32 éves katonanő halt meg.

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

A világhírű építészt sátánizmussal is vádolták, mégis mindenki vele akart terveztetni

A világhírű építészt sátánizmussal is vádolták, mégis mindenki vele akart terveztetni

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Ezek a kutyák nemcsak mosolyognak, flörtölnek is

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe