szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli miniszterelnök reményei szerint egy éven belül tető alá lehet hozni az izraeli-palesztin békemegállapodást, a két fél között feszülő mély ellentétek dacára is.

Benjámin Netanjahu hétfő este amerikai törvényhozókkal találkozott Tel-Avivban, és Nir Hefec szóvivő szerint e megbeszélésen hangzott el a kormányfő bizakodó nyilatkozata. "Hiszek abban, hogy késlekedések és megszakítások nélkül folytatandó közvetlen tárgyalások révén egy éven belül eljuthatunk a békéig" - idézte a szóvivő Netanjahut.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy elérhető a tárgyalások célja - az önálló palesztin állam létrehozása - az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett közreműködésével.

Izrael és a Palesztin Hatóság 20 havi szünet után múlt csütörtökön Washingtonban felújította közvetlen béketárgyalásait, azzal a céllal, hogy egy éven belül keretmegállapodást kössenek egy Izraellel tartós békében élő palesztin állam létrehozásáról. Az újabb tárgyalási fordulóra szeptember 14-én kerül sor az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Benjámin Netanjahun és Mahmúd Abbász palesztin elnökön kívül Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is részt vesz a tárgyalásokon.

Az egyezkedés kritikus próbatétel elé néz, mert szeptember 26-án lejár a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó izraeli moratórium. A palesztinok jelezték: megszakítják a tárgyalásokat, amennyiben az izraeliek nem hosszabbítják meg az építési tilalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megkezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások

Hisszük, hogy sikerrel járnak és egy éven belül megállapodnak a békéről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban, a közvetlen tárgyalásaik megkezdésének alkalmából Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

MTI Világ

Izraeli-palesztin tárgyalások: a csütörtöki startnál minden kiderülhet

A csütörtökön kezdődő közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyon különböző alapállásból, valamint az egymás iránt érzett vajmi kevés szimpátiával és bizalommal kezdi el. Idegenkedésük miatt kompromisszumkészségük minimális, bár Netanjahu nemrég kijelentette, hogy a tárgyalásokon meg fogja lepni a kishitűeket.

MTI Világ

A palesztinokról is beszélt a pápa az izraeli elnökkel

XVI. Benedek pápa csütörtökön fogadta Simon Peresz izraeli elnököt, és kifejezte reményét, hogy az izraeli-palesztin tárgyalásokon megállapodás születik, amelyben "figyelemmel lesznek mindkét nép jogos törekvéseire".