szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fizetésük elmaradása miatt munkaidejük befejezte előtt elhagyták a magyar pavilont a sanghaji expón a kínai műszaki dolgozók és a takarítók, de a biztonsági személyzetet sikerült a pavilonvezetésnek visszatartania - tudta meg az MTI Sanghajból szerdán. A kabinet felvette a kapcsolatot a kínai állammal és az EXPO képviselőivel az ügy mihamarabbi tisztázása, illetve megoldása érdekében, reagált az eseményekre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A kínai üzemeltető így figyelmeztette adósát, a területért felelős magyar alvállalkozót, az Expo Trade Kft.-t a tartozására. A fizetések azt követően álltak le, hogy a megrendelő - jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - nem folyósítja az üzemeltetés fedezetét. A sanghaji Tien Ji vállalat ezért legutóbb e hét elején bekérte Dégen István pavilonigazgatót, akinek egyébként érdekeltségébe tartozik a kft., s felszólította arra, hogy záros határidőn belül teljesítse fizetési kötelezettségét.

Kapóra jött a nyomozás az expócégnél
Ha kíváncsi az ügy hátterére, olvassa el a HVG cikkét!

A kínai vállalat vezérigazgatója, Csiang Csie-jung szeptember 7-i keltezéssel levelet is írt az Expo Trade-nek. Az MTI birtokába került másolat szerint Csiang emlékeztet rá, hogy már többször küldött fizetési felszólítást a magyar cégnek, s kitér arra, hogy teljesítette a sanghaji főkonzulnak tett ígéretét: biztosították a világkiállítás magyar nemzeti napján a folyamatos működést. Ezzel szemben - szól az írás - a rákövetkező hétre ígért fizetés elmaradt.

A vezérigazgató két utolsó lehetőséget ajánl fel a helyzet rendezésére. Az egyik a szeptember 13-i határidővel történő fizetés, a másik pedig, hogy szeptember 10-ig komoly - a pavilon főbiztosa által írásban megerősített - ígéret születik a szeptember 17-ig teljesítendő kifizetésre. A Tien Ji ugyancsak megerősítést vár arra vonatkozóan, hogy hasonló késedelem a jövőben nem fordul elő.

"Amennyiben e megoldások valamelyike nem teljesül, sajnálattal tájékoztatjuk önöket arról, hogy munkánkat a magyar pavilonban befejezettnek tekintjük" - írja Csiang Csie-jung vezérigazgató, aki levele végén jelzi, hogy ez az utolsó felszólítás és, hogy reméli: a jövőben folytatódhat a cégek közti jó együttműködés. Dégen István pavilonigazgató korábban elmondta, a kéthavi tartozás meghaladja a 35 ezer eurót, vagyis a kifizetetlen számlák összege közel tízmillió forint, de összetartozásuk az alvállalkozóknak megközelíti százezer eurót. Az áprilisi és májusi kifizetéseket az Expo Trade megelőlegezte.

Az üzemeltető kínai vállalat az MTI információi szerint levelet küldött Martonyi János külügyminiszternek is, amelyben segítségét, közbenjárását kérik. Az MTI úgy tudja: csütörtökön az expóközpont irodájába egyeztető megbeszélésre hívták az érintett magyar és kínai feleket.

Tekintettel arra, hogy a magyar kormány számára fontos Magyarország részvétele a Világkiállításon, a kabinet felvette a kapcsolatot a kínai állammal és az Expo képviselőivel az ügy mihamarabbi tisztázása, illetve megoldása érdekében - áll a az MTI-hez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által eljuttatott közleményben. A tájékoztatás szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium írásban tájékoztatta az Expo hivatalos képviseletét, hogy a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően minden igazolt és jogos költséget a minisztérium kész kifizetni a megfelelő dokumentáció benyújtását követően. A KIM azt is hangsúlyozta: amíg ezeket a dokumentumok át nem nyújtják, addig a magyar állam nem fog közpénzből finanszírozni.

A tárca felhívja a figyelmet - ahogy azt már korábban is közölték - a Genexpo 2010. Hungary Kft. alvállalkozója, az Expo Trade Kft. sem tudja tételesen elszámolni a szerződéseikben vállalt kötelezettségeiket. "Már korábban is elmondtuk, hogy az eddig csak másolatban átadott dokumentumok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan. Számos olyan tétel szerepel bennük, amelyhez a számlákat még másolatban sem csatolták, így a rendelkezésre álló iratok továbbra sem szolgálhatnak a kifizetés alapjául" - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Gazdaság

Pénz nélkül az expócég

Április óta nem fizet a sanghaji világkiállítás magyar megjelenéséért felelős fővállalkozó Genexpo 2010 Kft.-nek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a követelés júniusig meghaladta a 300 millió forintot, a zömében kínai alvállalkozók már jelezték aggodalmukat – értesült a HVG.

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Külföldön élő fiatal magyaroknak indít ösztöndíjprogramot a kormány

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál