szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török alkotmánymódosításról vasárnap tartott népszavazáson a szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján 58 százalékot, azaz többséget kapott az alkotmányreform - jelentette az NTV helyi tévéállomás.

A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által kezdeményezett módosítások főként az igazságszolgáltatást és az alapvető állampolgári jogokat érintik.

Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője nem tudta leadni voksát, mert a parlament tagjai csak meghatározott helyeken szavazhattak, és a politikusnak - a CHP közleménye szerint - erről nem volt tudomása. Az ellenzék szerint a változtatások az uralkodó AKP befolyását fokoznák az állami intézményekben.

Erdogan úgy nyilatkozott, hogy Törökország a reform támogatásával történelmi határvonalat lépett át és az eredmény a katonai puccsok támogatóinak a veresége.

A referendumot az 1980-as katonai puccs harmincadik évfordulóján tartották. Az ankarai kormány azt ígéri, hogy az alkotmány módosítása csupán az első lépés egy teljesen új alkotmány felé. Ugyanakkor az Európai Unió arra intette a török kormányt, hogy a reformok ne csak papíron valósuljanak meg. Az Európai Bizottság  szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az igazságügy reformjában nem a döntések, hanem azok gyakorlati alkalmazása számít. Az Európai Bizottság mindenesetre vasárnap üdvözölte, hogy a török választópolgárok támogatták az alkotmányreformot, amelyet Brüsszel a helyes irányba tett lépésként értékelt.

Barack Obama amerikai elnök Washingtonban nagyra értékelte, hogy a török referendumon a választásra jogosultak több mint háromnegyede vett részt, ami szerinte a törökországi demokrácia életerejét tanúsítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal