szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közeljövőben négy török testvérvárossal gazdagodhat Magyarország - írja a turkinfo.hu. Az ankarai magyar nagykövetséget Osmaniye, Muratpasa, Gaziantep és Kınık városa kereste meg azzal, hogy segítséget kérjen magyarországi településekkel való testvérvárosi kapcsolatok kialakításához.

Osmaniye 180 ezer lakosú dél-anatóliai város, amely Osmaniye tartomány székhelye is egyben. Egy testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik, a svájci Karlstaddal. A leendő magyarországi partnerrel elsődlegesen a szociális- és kulturális kapcsolatok kialakítása, illetve közös európai uniós projektek megvalósítása a cél. Osmaniye újonnan épült kulturális központja – amely színházteremmel, könyvtárral és 300 fős előadóteremmel is rendelkezik –  a Bartók Béla múzeumnak is otthont ad. A magyar zeneszerző 1936-os törökországi népdalgyűjtő körútján Osmaniye környékén is járt - írja az egyik városról a turkinfo.hu

Az antalyai Muratpasa lakossága nyáron több, mint 700 ezer főre rúg, míg a turistaszezonon kívül eső időszakban csaknem 370 ezren élnek itt. A város fő gazdasági forrása a turizmus, a mezőgazdaság és a kereskedelem. Szintén egy testvérvárosa van, a ciprusi Kerínia. A leendő testvérvárosával a kulturális és kereskedelmi kapcsolatok kialakítása a cél.

Kınık (Kaş) szintén az antalyai tartományban fekszik, megközelítőleg hatezer lakosa van. A település idegenforgalma jelentős, nemcsak a Földközi-tengernek köszönhetően, hanem a közelében található ősi lükiai településnek, Xanthosnak és a Letoonnak, a lükiai vallási központnak is. E két helyszín ma az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Kınık méretéből eredően egy tízezer fős, jelentős mezőgazdasági ágazattal rendelkező magyar településsel venné fel a kapcsolatot. Gaziantep Törökország hatodik legnagyobb városa több mint egymillió lakossal. Jelenleg nyolc testvérvárosa van: Firenze, Dubai, a svéd Karlstad, Kuvaitváros, a jordániai Ibrid, a holland Nijmegen, a szíriai Aleppó és a németországi Duisburg.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A török írástudatlanok 84 százaléka nő

A Bahçeşehir Egyetem által közelmúltban közzétett tanulmánya ismételten figyelmeztet a török nők körében előforduló írástudatlanság magas arányára. Az ötmillió, 15 évnél idősebb török lakosság körében írni-olvasni nem tudó emberek 84 százaléka nő - írja a turkinfo.hu.

hvg.hu Tech

Tagadja egy ókori város létezését a török miniszter

A török környezetvédelmi miniszter furcsa kijelentést tett: szerinte nem is létezik az ókori város, Allianoi, amelynek feltárása a régészek szerint viszont páratlan kincseket hozott napvilágra - írja a török lap, a Hürriyet angol nyelvű kiadása, a Daily News.

hvg.hu Napi merítés

Pillanatképek Isztambulból

A kelet és nyugat, Ázsia és Európa határán épült Isztambul sokszínű. Ezt a sokszínűséget tapasztalhatjuk meg a Spottr.hu oldalon néhány pillanatkép segítségével.

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán