szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadhatatlannak tartja, hogy a Bugár Béla vezette Híd-Most párt megszavazta a szlovákiai nyelvtörvény módosítását - közölte Harrach Péter frakcióvezető szombaton.

A kereszténydemokrata politikus állásfoglalásában kiemelte: elfogadhatatlan, hogy a szlovákiai nyelvtörvény továbbra is büntetéssel sújtja a magyar nyelv használatát. Nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy valaki ne használhassa szabadon az anyanyelvét, hogy egy tisztán magyarlakta településen, egy magyar kulturális rendezvényt ne lehessen büntetés nélkül, csak magyar nyelven meghirdetni. "Megdöbbentő, hogy a Bugár Béla vezette Híd-Most szlovákiai vegyespárt megszavazta mindezt" - fogalmazott közleményében a KDNP frakcióvezetője. 

A szlovák kormány pénteki ülésén jóváhagyott javaslat szerint korlátozott mértékben, de maradnak a szankciók a szlovákiai államnyelvtörvényben. A kulturális tárca csak azokban az esetekben szabhat ki pénzbüntetést, ha a közigazgatás olyan információkat nem tesz közzé államnyelven, amelyek az állampolgárok életét, egészségét, biztonságát, illetve vagyonát érintik. Magánszemély a törvény megsértéséért nem bírságolható. 

A bírságok felső határa az eddigi 5000 euróról januártól 2500 euróra csökken. Változás, hogy a törvény megsértéséért a minisztérium nem lesz köteles kiszabni a pénzbüntetést, hanem eltekinthet tőle. A kisebbségi kulturális rendezvények szervezőinek a jövőben a nemzetiségek nyelvén írt időszaki kiadványokban államnyelven csak az alapvető adatokat kell közölni. 

Az emlékművek és emléktáblák állításánál nem lesz kötelező a felirat előzetes minisztériumi jóváhagyása. Azokon a településeken, ahol a kisebbségi nyelv hivatalosan is használható, a kisebbségi nyelvű szöveg is lehet az első helyen. Más esetekben az első helyen az államnyelvű felirat áll. Az eltérő nyelvű feliratok tartalmának egyeznie kell. A kétnyelvű településeken a törvény nem határozza meg, hogy például közfeliratok, reklámok, hirdetések esetében melyik nyelvé az elsőbbség. Az egészségügyi intézményekben szabadon lesz használható a kisebbségi nyelv is, ha a felek megértik egymást. A jelenlegi szabályozásban a személyzet csak akkor használhatja a kisebbségi nyelvet, ha a páciens nem ismeri az államnyelvet. A módosított jogszabályban azonban benne lesz, hogy a személyzet nem köteles ismerni a kisebbségi nyelvet vagy az idegen nyelvet.  

Bugár Béla, a koalíciós Híd párt elnöke elégedettségének adott hangot az államnyelvtörvény módosításáról született javaslattal kapcsolatban, míg Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke bírálóan nyilatkozott.  Bugár Béla szerint "a törvényből sikerült eltávolítani azokat a dolgokat, melyek a második Dzurinda-kormányzat idején is a részei voltak, melyek érintették a nyelvet, a nyelvhasználatot, mikor színházakról, színtársulatokról volt szó".  

Az MKP szerint "a nyelvtörvény a szlovákiai magyarokkal szembeni bizalmatlanságból fakadó megfélemlítés politikájának fő eszköze. A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal állapította meg, hogy az új kormánykoalíció ezen alapjában nem változtat, mindössze leszűkíti a büntethetők körét a  magyar polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre" - közölte Berényi József.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új magyar pártot alapítottak Szlovákiában

A szlovák belügyminisztérium bejegyezte a Most-Híd nevű szlovákiai pártot, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alakítottak - közölték pénteken Pozsonyban.

MTI Világ

Szlovák nyelvtörvény: részben maradnak Fico szankciói

A szlovák kormányfő szerint korlátozott mértékben, de valószínűleg megmaradnak az államnyelvtörvényben azok a szankciók, amelyeket a jogszabály megsértésért vezetett be a Robert Fico vezette kormányzat, ugyanakkor el akarják törölni a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvényt.