szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem kíván találkozni a Híd párt képviselőivel Kövér László. Az Országgyűlés elnöke csütörtökön érkezik Pozsonyba kétnapos látogatásra, ám a szlovákiai magyar pártok közül csak a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével tárgyal majd - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

A magyar politikus pénteken részt vesz a V4-es országok házelnökeinek találkozóján. Hivatalos programjából kiderül, hogy nem lesz Bugár–Kövér találkozó. „Mi próbáltuk kezdeményezni, először azt a választ kaptuk, hogy talán húsz percet sikerül szorítani az elnök úr programjából, végül azt mondták, hogy ilyesmire nem lesz lehetőség” – mondta a lapnak nyilatkozva Bugár Béla, a Híd elnöke. Kövér László csütörtök délután az MKP székházába látogat, ahol Berényi József pártelnökkel közös sajtótájékoztatót tart. 

„Örülök, hogy hozzánk eljön, azt, hogy a Híddal találkozik-e vagy sem, nem kívánom kommentálni” – közölte Berényi. Kövér a közelmúltban többször bírálta a Hidat, egy hónapja elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Bugár kijelentése szerint a szlovákiai magyarok autonómiájának kérdése jelenleg nem aktuális.

„Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar kormány egy szlovákiai magyar parlamenti párt véleményére nem kíváncsi, és egy parlamenten kívüli párt kétes információi alapján tájékozódik a szlovákiai politikáról. De ez az ő döntésük. Mi hajlandóak vagyunk találkozni vele, de csak partnerként" - szögezte le Bugár. "A pártelnök nem hiszi, hogy az lenne Kövér és a Fidesz problémája, hogy a Híd nem színtiszta magyar párt. Romániában az RMDSZ-szel sem ápol jó viszonyt a Fidesz, pedig abban egyetlen román sincs" - írja a lap.

„Ha nem működnek velünk együtt, nem tudjuk őket tájékoztatni bizonyos kérdésekben, erre pedig talán szükségük lenne. De ez az ő döntésük, amivel 150 ezer szlovákiai magyar szavazó véleményét hagyják figyelmen kívül” – magyarázta Bugár.„A magyar kormányzás szlovákiai stratégiai partnerének az MKP-t tekinti, az elnök úr látogatásán a házelnöki találkozó hivatalos résztvevőin kívül csak a stratégiai partnerrel kíván találkozni” – válaszolta a lap kérdésére Kövér kabinetjének sajtófőnöke.

Ravasz Ábel politológus szerint a Fidesz és a Híd viszonya a szlovákiai önkormányzati választásokig biztosan nem változik. „Addig még próbálják a felszínen tartani az MKP-t, ha itt is elbuknak, akkor talán a Fidesz, pragmatikus párt lévén, változtatni fog stratégiáján. De a következő lépést mindenképp nekik kell megtenniük” – vélekedik a politológus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!