szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön a kínai hatóságok a múlt héten kémkedés gyanújával őrizetbe vett négy japán állampolgárból hármat elengedtek. Tokióban közölték: egy japán céghez tartoznak, a japán kormányfő pedig felszólította Pekinget, hogy a csoport utolsó tagját is bocsássa szabadon.

Tokióban jelentkezett a négyüket foglalkoztató japán építőipari cég, azt állítva, hogy munkatársai hivatalosan tartózkodtak a helyszínen.

A négy japánt az észak-kínai Hopej tartományban vették őrizetbe, mert katonai objektumokról készítettek videofelvételt - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. A kínai hatóságok szerint engedély nélkül léptek be egy katonai zónába. A helyszínen egy gyárat építenek; itt hatástalanítják majd azt a mintegy 400 ezer vegyifegyver-töltetet, amelyeket a japán hadsereg hagyott hátra Kína területén a II. világháború után. A Hszinhua korábbi jelentése szerint a három elengedett japán beismerte, hogy megsértette a kínai törvényeket. A nyomozás érdekében egyelőre házi őrizetben tartják negyedik társukat, aki a törvényellenes felvételeket csinálta.

A japán Fujita építőipari vállalat ezzel szemben csütörtökön bejelentette, hogy az ő munkatársairól van szó, és üzleti úton jártak a helyszínen, hogy előkészítsék a szóban forgó világháborús vegyi fegyverek mozgatásának programját. Kan Naoto japán miniszterelnök Tokióban felszólította a pekingi vezetést, hogy "a legsürgősebben" bocsássa szabadon az utolsó fogva tartott japánt is. 

Kína és Japán között az utóbbi időben rendkívül feszültté vált a viszony, miután a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein egy kínai halászhajó továbbhaladását megakadályozták a japán parti őrség hajói, majd kétszeri összeütközésüket követően a kínai hajót elfogták, kapitányát pedig heteken keresztül fogva tartották. A két ország közötti vita azóta sem csillapodik: míg Kína bocsánatkérést követel Japántól, Tokió azt akarja elérni, hogy Peking fizesse meg a japán hajókban keletkezett károkat.

Csiang Jü kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén felszólította Japánt, hogy tartózkodjon a "felelőtlen" kijelentésektől a két ország viszonyában, és hogy ehelyett "konkrét lépésekkel igyekezzen minél jobban megóvni a kétoldalú kapcsolatokat". Ennek előzménye, hogy Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter előző nap kijelentette: Kína ebben a diplomáciai válságban megmutatta "igazi arcát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Peking: hiába trükközik Tokió

Hiábavalónak nevezte a kínai külügyi szóvivő szerdán azokat a "trükköket", amelyekkel véleménye szerint Tokió meg kívánja téveszteni a világot és a nemzetközi közvéleményt. A szóvivő ezzel arra a japán felvetésre válaszolt, amely magas szintű megbeszéléseket javasolt a két ország között kialakult diplomáciai válság rendezésére.

MTI Világ

Kínai-japán incidens: bíróság elé állították a kínai hajó kapitányát

A pekingi tiltakozások és fenyegetések ellenére pénteken bíróság elé állították Japánban annak a kínai halászhajónak a kapitányát, amelyet nemrégiben tartóztattak fel a japán parti őrség járőrhajói a vitatott hovatartozású Tiaoju-szigetek közelében - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

MTI Világ

Ritka földfémek: Kína a tengeri incidens miatt nem szállít Japánnak?

A kínai kormány csütörtökön cáfolta, hogy leállította volna a ritka földfémek exportját Japánba. A New York Times csütörtöki értesülése szerint Kína megtorlásul állította le a kivitelt Japánba, mert a japán parti őrség szeptember 7-e óta fogva tartja egy kínai halászhajó kapitányát.

MTI Világ

Japán szabadon engedte a kínai hajóskapitányt

A japán hatóságok pénteken szabadon engedték annak a kínai halászhajónak a kapitányát, amelyet vitatott hovatartozású területen fogtak el, és súlyos diplomáciai viszályt okozott a két ország között - jelentette pénteken a japán média.