szerző:
MTI

Hétfőn, helyi idő szerint fél 11-kor, Pol-e Khomri északi részén, a magyar tábortól mintegy 5 kilométernyire érte támadás a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport konvoját. Mint kiderült: öngyilkos merénylő támadott.

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonai konvojt hétfő reggel az afganisztáni Puli-Humriban - közölte Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök Budapesten. A vezérkari főnök a reggeli támadásról azt közölte, hogy a konvoj a magyar bázistól mintegy 5 kilométerre haladt, amikor melléjük ért egy Toyota Corolla típusú autó, amelyben az öngyilkos merénylő ült. A férfi az öt autóból álló konvoj harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet - tette hozzá. Benkő Tibor közlése szerint a katonák a férfi arckifejezése alapján érzékelték, hogy készül valamire, így megpróbálták kikerülni az autót.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylő autójából nem maradt semmi; az amerikai gyártmányú HMMWV (Hummer) harcjármű viszont saját erőből jutott vissza a bázisra - mondta Benkő József, hozzátéve, hogy a merényletben sem katona, sem civil nem sérült meg. Az altábornagy elmondta azt is, hogy a konvoj egy rutinfeladatban -  úgynevezett jelenlétfenntartó őrjáratban - vett részt, amikor a támadás érte.

A "menethossz" 15 kilométer lett volna, de a merénylet miatt csak az első harmadot tudták teljesíteni. Ezt a feladatot a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái naponta elvégzik - fűzte hozzá. A vezérkari főnök szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a támadás célpontjai direkt a magyar katonák lettek volna, hiszen a merénylet a város északi kijáratánál történt, ahol egy rendőrségi áteresztő pont is található. Benkő Tibor kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nem lehet megállapítani, mennyi robbanószert használhatott a merénylő a támadáshoz, de arra lehet következtetni, hogy több tíz kilogrammnyiról lehetett szó.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.     A honvédség eddig négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben, egy robbanás következtében, vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton.

A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester idén augusztus 23-án halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. Kolozsvári György zászlós, a negyedik áldozat szintén akkor sérült meg életveszélyesen. A katona már Budapesten, hazaszállítását követően, szeptember 7-én vesztette életét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Támadás érte a magyar katonai missziót Afganisztánban

Támadás érte szombaton reggel az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

hvg.hu/MTI Világ

Megöltek egy magyar katonanőt Afganisztánban, három társa megsérült

Egy 32 éves magyar katonanő halt meg abban a támadásban, amely hétfő hajnalban ért egy magyar konvojt az afganisztáni Baglán tartományban - közölte a honvédelmi tárca. Egy másik katona életveszélyes állapotban van, két további társuk pedig súlyosan megsérült.

MTI Világ

Agysérülés okozta a sebesült magyar katona halálát

Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések okozták a kedd reggel elhunyt Kolozsvári György halálát - mondta a Honvéd Kórház megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tatai laktanyában, az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után.

MTI Világ

Jóváhagyták a szlovák-magyar katonai együttműködési szerződést

A szlovák kormány jóváhagyta a szlovák-magyar kormányközi katonai együttműködési szerződés szövegét, s egyetértett annak aláírásával. A dokumentum aláírásának időpontja egyelőre nem ismeretes - közölték a szlovák kabinet ülése után szerdán Pozsonyban.

Világ

Magyar katona is megsérült egy robbantásban Afganisztánban

Felrobbantotta magát egy tálib öngyilkos merénylő hétfőn egy rendőrőrsön az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban két amerikai katona meghalt, és többen megsebesültek, köztük egy magyar katona is.

MTI Itthon

Tízfős magyar katonai kontingens jött haza Afganisztánból - fotók

Szeptember 12-én hajnalban a Magyar Honvédség tízfős csapata, a Mi-35 Air Mentor Team hazaérkezett Magyarországra, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisra. A tízfős csapat azért utazott az év elején a közép-ázsiai országba, hogy - a Cseh Köztársaságtól átvéve a feladatot - az afgán nemzeti hadsereg légiereje számára helikoptervezetőket képezzenek ki.

Marabu FékNyúz: Fociparádé

Marabu FékNyúz: Fociparádé

Wales-Magyarország - 2:0

Wales-Magyarország - 2:0

Radar360: Váratlan dolog történt idehaza és Washingtonban

Radar360: Váratlan dolog történt idehaza és Washingtonban

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Újra Luis Enrique a spanyol szövetségi kapitány

Újra Luis Enrique a spanyol szövetségi kapitány

Snoop Dogg úgy döntött, hogy ő 2019 legszexibb férfija

Snoop Dogg úgy döntött, hogy ő 2019 legszexibb férfija