szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn, helyi idő szerint fél 11-kor, Pol-e Khomri északi részén, a magyar tábortól mintegy 5 kilométernyire érte támadás a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport konvoját. Mint kiderült: öngyilkos merénylő támadott.

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonai konvojt hétfő reggel az afganisztáni Puli-Humriban - közölte Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök Budapesten. A vezérkari főnök a reggeli támadásról azt közölte, hogy a konvoj a magyar bázistól mintegy 5 kilométerre haladt, amikor melléjük ért egy Toyota Corolla típusú autó, amelyben az öngyilkos merénylő ült. A férfi az öt autóból álló konvoj harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet - tette hozzá. Benkő Tibor közlése szerint a katonák a férfi arckifejezése alapján érzékelték, hogy készül valamire, így megpróbálták kikerülni az autót.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylő autójából nem maradt semmi; az amerikai gyártmányú HMMWV (Hummer) harcjármű viszont saját erőből jutott vissza a bázisra - mondta Benkő József, hozzátéve, hogy a merényletben sem katona, sem civil nem sérült meg. Az altábornagy elmondta azt is, hogy a konvoj egy rutinfeladatban -  úgynevezett jelenlétfenntartó őrjáratban - vett részt, amikor a támadás érte.

A "menethossz" 15 kilométer lett volna, de a merénylet miatt csak az első harmadot tudták teljesíteni. Ezt a feladatot a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái naponta elvégzik - fűzte hozzá. A vezérkari főnök szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a támadás célpontjai direkt a magyar katonák lettek volna, hiszen a merénylet a város északi kijáratánál történt, ahol egy rendőrségi áteresztő pont is található. Benkő Tibor kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nem lehet megállapítani, mennyi robbanószert használhatott a merénylő a támadáshoz, de arra lehet következtetni, hogy több tíz kilogrammnyiról lehetett szó.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.     A honvédség eddig négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben, egy robbanás következtében, vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton.

A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester idén augusztus 23-án halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. Kolozsvári György zászlós, a negyedik áldozat szintén akkor sérült meg életveszélyesen. A katona már Budapesten, hazaszállítását követően, szeptember 7-én vesztette életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Támadás érte a magyar katonai missziót Afganisztánban

Támadás érte szombaton reggel az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

hvg.hu/MTI Világ

Megöltek egy magyar katonanőt Afganisztánban, három társa megsérült

Egy 32 éves magyar katonanő halt meg abban a támadásban, amely hétfő hajnalban ért egy magyar konvojt az afganisztáni Baglán tartományban - közölte a honvédelmi tárca. Egy másik katona életveszélyes állapotban van, két további társuk pedig súlyosan megsérült.

MTI Világ

Agysérülés okozta a sebesült magyar katona halálát

Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések okozták a kedd reggel elhunyt Kolozsvári György halálát - mondta a Honvéd Kórház megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tatai laktanyában, az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után.

MTI Világ

Jóváhagyták a szlovák-magyar katonai együttműködési szerződést

A szlovák kormány jóváhagyta a szlovák-magyar kormányközi katonai együttműködési szerződés szövegét, s egyetértett annak aláírásával. A dokumentum aláírásának időpontja egyelőre nem ismeretes - közölték a szlovák kabinet ülése után szerdán Pozsonyban.

Világ

Magyar katona is megsérült egy robbantásban Afganisztánban

Felrobbantotta magát egy tálib öngyilkos merénylő hétfőn egy rendőrőrsön az észak-afganisztáni Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban. A támadásban két amerikai katona meghalt, és többen megsebesültek, köztük egy magyar katona is.

MTI Itthon

Tízfős magyar katonai kontingens jött haza Afganisztánból - fotók

Szeptember 12-én hajnalban a Magyar Honvédség tízfős csapata, a Mi-35 Air Mentor Team hazaérkezett Magyarországra, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisra. A tízfős csapat azért utazott az év elején a közép-ázsiai országba, hogy - a Cseh Köztársaságtól átvéve a feladatot - az afgán nemzeti hadsereg légiereje számára helikoptervezetőket képezzenek ki.

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt