szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia szakszervezetek országos tiltakozónapot szerveznek csütörtökön a nyugdíjreform ellen, szeptember óta már a hetedik alkalommal, emiatt jelentős fennakadások várhatók a légi közlekedésben.

A polgári légi közlekedési hatóság szerdán azt közölte, hogy a sztrájk miatt Párizsban az Orly repülőtéren a járatok felét, a Roissy-Charles de Gaulle termináljain pedig a harminc százalékát törlik. A csütörtöki fennakadások várhatóan hasonlóak lesznek a legutóbbi, október 19-i tiltakozónapokon tapasztaltakkal. A nyugdíjreform törvénytervezetének véglegesített szövegéről az utolsó, formális szavazást még szerdán megtartja a parlament. A törvényt az alkotmánytanács kontrolja után várhatóan november közepén hirdeti ki a köztársasági elnök. A szakszervezetek azonban addig is folytatni kívánják a nyomásgyakorlást, abban a reményben, hogy Nicolas Sarkozy államfő nem írja alá, vagy pedig visszavonatja a kormánnyal a törvényt. 

A sztrájkok mellett ismét több száz városban várhatóak tiltakozó felvonulások. A törvény legfőbb és leginkább vitatott intézkedése, hogy 2018-ra a jelenlegi 60 éves nyugdíjkorhatár fokozatos 62 évre emelkedik. Az elmúlt héten elsősorban az energiaszektorban és a közlekedésben talált visszhangra a szakszervezetek sztrájkfelhívása, de a végszavazás közeledtével egyre több tiltakozó dolgozó vette fel a munkát országszerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tetőomlás egy afgán esküvőn: rengeteg halott

Mintegy hatvan ember meghalt, amikor szerdán ráomlott a tető a násznépre egy esküvőn az Afganisztán északi részén található Baglan tartományban - mondta el a Vörös Félhold egyik fő tisztségviselője. A harek szerint további negyvenen megsebesültek, többségükben nők és gyermekek.