szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Borisz Tadics szerb államfő a Jutarnji List című horvát napilap vasárnapi számában megjelent interjújában azt mondta: egyáltalán nem támogatja, hogy a boszniai szerbek népszavazást írjanak ki saját államuk elszakadásáról.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy ilyen népszavazást, aminek lehetőségét az utóbbi időben gyakran emlegették a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaságban (RS), Tadics közölte: "egyáltalán nem. Sem a népszavazást, sem annak eredményeit".

"Támogatni fogok minden olyan megoldást, amit mindhárom nép elfogad" - mondta, a Bosznia-Hercegovinát alkotó bosnyák, horvát és szerb népcsoportokra utalva. "De nem támogatok semmilyen, kizárólagosan szerb megoldást" - szögezte le.

A szerb elnököt az elmúlt időszakban gyakran bírálta a bosnyák média, mert pártolta a boszniai szerbek vezetőjének, az országrész elszakadásának lehetőségét gyakran emlegető Milorad Dodiknak választási kampányát. "Dodik a barátom, s továbbra sem hiszem, hogy külön utakra vezetné az RS-t" - válaszolta az interjúban Tadics.
Az 1992-95 közötti boszniai háború vége óta a balkáni ország két államalakulatból, a Szerb Köztársaságból és a Bosnyák-Horvát Föderációból áll, amelyeket csak gyenge központi szervek kapcsolnak össze.

A nemzetközi közösség a központi állam megerősítését akarja, mert az segítené a szükséges reformok meghozatalát. A boszniai szerbek viszont ellenzik a központi államhatalmi szervek jogkörének kibővítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tadics: csak idő kérdése Mladics elfogása

Csak idő kérdése, hogy megtaláljuk és elfogjuk Ratko Mladicsot - jelentette ki a szerb államfő a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai katonai parancsnokról egy szerdán megjelent interjúban.

hvg.hu Világ

Tadics: megteremthető a vajdasági autonómia

A vajdasági autonómia kérdését is meg fogjuk oldani, jelenleg is tart a parlamenti vita arról, hogy milyen jogkörök kerülnek át a tartományhoz - jelentette ki Borisz Tadics szerb államfő a lap hétfői számában közölt interjúban.

MTI Világ

Tadics: az EU tegye világossá, felveszi-e a balkáni országokat

Az Európai Uniónak világosan meg kell mondania, felveszi-e tagjai közé a balkáni régió országait, és hajlandó-e segíteni őket az integráció útján - jelentette ki a szerb elnök szerdán Törökországban, a délkelet-európai országok állam- és kormányfőinek találkozóján.