szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Odein Ajumogobia nigériai külügyminiszter hétfőn közölte: Nigéria jelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról, hogy Iránból származó illegális fegyverszállítmányt foglalt le.

A szállítmányra a múlt hónapban bukkant rá a nigériai titkosszolgálat a lagosi kikötőben egy francia fuvarvállalat egyik hajóján. A fuvarcég azt állította, hogy a fegyvereket tartalmazó konténerek felvételével Bandar-Abbász dél-iráni kikötőben bízták meg.

A titkosszolgálat azt gyanítja: a fegyvereket helyi politikusok rendelték meg, hogy destabilizálják az országot, ha veszítenek a közelgő választásokon.

A nyomozás során a hatóságok figyelme két iránira összpontosult, akik állítólag tagjai az iráni Forradalmi Gárda egyik elitkülönítményének, amely külföldi bevetésekre "szakosodott". A nigériai hatóságoknak egyiküket sikerült kihallgatni. Az illető Irán abujai nagykövetségére menekült Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter múlt heti csütörtöki nigériai tárgyalásai után. A másik férfit nem hallgatták ki, mert diplomáciai mentességet élvez.

Mottaki hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a "félreértés" tisztázódott, miután egy iráni illető mindenre magyarázatot adott a nigériai hatóságoknak. A külügyminiszter szerint a lefoglalt szállítmány egy magáncégé volt, és törvényesen került Nigériába értékesítés céljából.

Hasonló esetekben az ENSZ tagországok kötelesek jelentés tenni a BT szankciós bizottságának. A BT az iráni atomprogram miatt 2007-ben tiltotta meg egyik büntető határozata keretében, hogy Irán bármilyen módon fegyvert adjon el. Minden ENSZ-tagállam köteles gondoskodni arról, hogy senki ne is vásárolhasson fegyvert az országtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L