szerző:
MTI

"Módszeres higanymérgezéses" hadjárat célpontjává vált az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB egyik volt magas rangú tisztje - írta szombaton közölt feltáró riportjában a The Times, amely szerint az ügy emlékeztet a négy évvel ezelőtti londoni Litvinyenko-gyilkosságra.

A vezető konzervatív brit napilap szombati riportja szerint a mostani esetben a célpont a szolgálat egyik volt ezredese, Viktor Kalasnyikov, a híres fegyverfejlesztő távoli rokona, akiből újságíró lett, és - miután az orosz sajtóban lehetetlenné tették kommentátori tevékenységét - Kelet-Európa több országában közölt a Vlagyimir Putyin vezette orosz kormányra vagy az egykori KGB-re nézve rendszerint "kínos" tartalmú cikkeket.

A beszámoló szerint Kalasnyikov - aki annak idején ellopott bizalmas NATO-dokumentumok kezeléséért volt felelős - már tavaly novemberben megbetegedett, miután egy lengyelországi konferencián az orosz rendszert bíráló előadásokat tartott. A lengyel kormány kórházában akkor elvégzett vizsgálat mérgező kadmiumot és talliumot mutatott ki az ő és felesége vérében egyaránt.

Most azonban egy berlini klinikán hatalmas - a felső tűrési határértéket több mint tízszeresen meghaladó - higanytartalmat találtak mindkettőjük vérében - írta a szombati The Times. A berlini kórház egyik toxikológusa a brit lapnak elmondta: nem úgy tűnik, hogy a szokásos fő forrásokból származó higanymérgezésről van szó, ezért "nagyon komolyan kell venni" azt a lehetőséget, hogy valamely "harmadik személy"  megmérgezte őket.

A londoni St. Bartholomew kórház toxikológiai osztályának főorvosa a The Timesnak azt mondta: a higany lassan gyilkol, így a higanymérgezés "ördögi módja lehet a bosszúállásnak". A lap tudósítója beszélt Kalasnyikovval és feleségével, akik elmondták neki: nyolc hónapig utazgattak Kelet-Európában, mígnem a múlt hónapban, egy berlini szállodai szobában "megőrüléshez hasonló" tünetek törtek ki rajtuk. A berlini kórházban másnap elvégeztetett vérvizsgálat mutatta ki a magas higanyértékeket.

A The Times által megkérdezett londoni szakértő szerint ha ilyen mennyiségű higany egyszerre kerül a szervezetbe, az súlyos gyomorbántalmakat okozhat, ezért a jelek ebben az esetben arra vallanak, hogy hosszabb időszak alatt történt felhalmozódásról van szó. Kalasnyikov felesége - gyakorlatilag ezt a véleményt alátámasztva - elmondta a brit lapnak, hogy amikor márciusban Varsóból vonattal utaztak Moszkvába,  ő azonnal heves bőrirritációt tapasztalt magán, amint a hálókocsi ágyneműjéhez hozzáért. Marina Kalasnyikova szerint ez azt bizonyítja, hogy az ágynemű "impregnálva volt". 

A The Times szerint az ügy hasonlatos Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök négy évvel ezelőtti, komoly világvisszhangot kavaró londoni meggyilkolásához. Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) tíz éve Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a későbbi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol az orosz rendszert korábban szintén kritizáló dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két orosszal találkozott. 

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, Moszkva azonban elzárkózott Lugovoj kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és Moszkva a brit kormány nemzetközi kulturális szervezete, a British Council több oroszországi létesítményének bezárását is elrendelte.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Putyin rendelte el a Litvinyenko-gyilkosságot?

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes rendelete alapján ölte meg Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) Londonba dezertált ügynökét egy volt KGB-ügynökökből álló csoport, amely már fél évvel a gyilkosság előtt kitelepült Londonba - írta cikkében Oleg Gorgyijevszkij, a legmagasabb rangú egykori KGB-tiszt, aki valaha is Nagy-Britanniába szökött.

MTI Világ

Azonosították Litvinyenko gyilkosát

Azonosította a Scotland Yard a sugárzó izotóppal megölt dezertőr orosz belbiztonsági tiszt felételezett gyilkosát, aki hamis útlevéllel utazott be Nagy-Britanniába - írta a The Times.

Vélemény

Litvinyenko könyve és a Morvai-jelentés

Az Egyesült Államokban élő Jurij Felstinszkij és a közelmúltban pollóniummal megmérgezett, Angliába kivándorolt Alexandr Litvinyenko közös könyve, A Hálózat felrobbantja Oroszországot, illetve a Morvai Krisztina vezette bizottságnak a 2006 őszi eseményeiről készült jelentése között bizonyos szemléleti azonosság van. Mindkét mű a politikai elit és a vele összefonódott erőszakszervezetek machinációit teszi felelőssé a tömeges erőszak tombolásáért, az indulatok elfajulásáért.

Világ

Litvinyenko özvegye a strasbourgi bírósághoz fordul

Értesülések szerint az Európai Emberi Jogi Bíróság elé viszi férje megölésének ügyét Alekszandr Litvinyenko özvegye, így próbálva elérni, hogy Moszkva beismerje felelősségét az egykori orosz titkosügynök haláláért.

Hét nap

Litvinyenko és az MI6

Állítólag a brit hírszerzésnek, az MI6-nak dolgozott Alekszandr Litvinyenko, a KGB, majd az orosz Szövetségi...

MTI Világ

Litvinyenko vélt gyilkosa is ott lesz az orosz-angolon

A Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottja, Andrej Lugovoj is ott lesz a szerda esti moszkvai orosz-angol labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn, méghozzá a Luzsnyiki Stadion VIP-páholyában, a kamerák kereszttüzében - írta a londoni sajtó, amely szerint az orosz hatóságok Lugovoj látványos "kiültetésével" szándékosan gúnyt akarnak űzni a brit kormányból.

MTI Itthon

Moszkva részese volt a Litvinyenko-gyilkosságnak

A BBC brit kormányforrásokat idéző hétfői értesülései szerint "nagyon erőteljes jelek" vallanak arra, hogy az orosz államszervezet részese volt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt másfél évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának.

Világ

Lugovoj: a britek Litvinyenko gyilkosai

A britek ölték meg tavaly novemberben Alekszandr Litvinyenkót, a szovjet majd orosz titkosszolgálatok Londonba menekült egykori tisztjét. Legalábbis ezt állította csütörtökön Moszkvában Andrej Lugovoj, akit Nagy-Britannia hivatalosan is megvádolt a gyilkosság elkövetésével, s akit Moszkva – az alkotmányra hivatkozva - nem hajlandó kiadni Londonnak.

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

Telebusz-rendszerű busszal pótolják a fogaskerekűt a Széchenyi-hegynél

Telebusz-rendszerű busszal pótolják a fogaskerekűt a Széchenyi-hegynél

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Kokárdás ’48-as cipőben lőtte első gólját az osztrák ligában Szoboszlai

Udvaros Dorottya: Nem tartok igényt külső segítségre

Udvaros Dorottya: Nem tartok igényt külső segítségre

Teherautó autóval ütközött az M0-áson

Teherautó autóval ütközött az M0-áson