szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen növekedni fog a romák jelenléte a következő két évtizedben Hargita megyében – derült ki abból a tanulmányból, amelyet Hargita megye tanácsának megrendelésére készített Kiss Tamás és Csata István kolozsvári szociológus.

Az alacsony születési ráta, valamint az elvándorlás miatt előreláthatólag 2032-re 15 százalékkal csökken a székelyföldi Hargita megye népessége, és megváltozik a megye eddigi demográfiai összetétele is - írja hétfői számában a Krónika című kolozsvári napilap, a két szociológus által készítet tanulmányra hivatkozva. A megyében a következő bő 20 évben a roma lakosság számaránya 85 százalékkal növekszik majd, miközben a magyar és román lakosság népességaránya 16-17 százalékkal csökkenni fog. Ez a megye egyes vidékeinek "elcigányosodásához" fog vezetni - állapítja meg Kiss Tamás és Csata István. 

A felmérés szerint Hargita megye népessége a legutóbbi 2002-es népszámlálási adatokban szereplő 326 ezer fővel szemben 2032-re 293 ezer főre csökken. A magyar lakosság részaránya a 2002-ben mért 80,3 százalékról 75 százalékra, a románok lélekszáma a korábbi 14 százalékról 12,9-re csökken, ezzel szemben a romák száma a korábbi 5,7 százalékról 12,1 százalékra növekszik.

A tanulmány korcsoportok szerinti becslése alapján 2032-ben a megye 19 év alatti lakosságának több mint egyötödét romák teszik majd ki, az újszülöttek között pedig egynegyed lesz a romák aránya. A kisrégiókra lebontott kutatás szerint Székelykeresztúr térsége 2032-re várhatóan "elcigányosodik". 

Székelykeresztúr polgármestere, Rafai Emil a Krónikának elmondta, azon dolgoznak, hogy a képzetlen, többségében roma munkaerőnek is állásokat teremtsenek. Jó példa erre a helyi cipőgyár, ahol szívesen vesznek fel akár roma származású munkaerőt is. Gondolnak ugyanakkor a kiskorúakra is, idén nyáron például speciális program keretében roma óvodát működtettek a közeli Betfalván.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük