szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állandó pénzügyi stabilitási mechanizmust hoz létre az Európai Unió 2013-ra a mostani átmeneti eszköz helyett, hogy ne csupán kezelje, hanem hatékonyabban meg is előzze a jövőbeni válságokat - jelentették be a pénzügyi területen illetékes EU-vezetők vasárnap este Brüsszelben.

Olyan rendszerről van szó, amely a problémákat lehetőleg megelőzve, eseti alapon magánszektorbeli hitelezőket is mozgósítva és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabályaival teljes összhangban működik - szögezte le az uniós pénzügyminiszterek találkozóját követő sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurócsoport) elnöke. Hozzátette, a rendszer a jelenlegi, átmeneti (akár 750 milliárd euró megmozgatására is képes) válságkezelési mechanizmusra épül majd.

A találkozóról kiadott közlemény emlékeztetett arra, hogy az uniós tagországok állam- és kormányfői legutóbbi értekezletükön már megállapodtak abban: az euróövezet szilárdságának megóvása érdekében létre kell hozni az állandó stabilitási eszközt a görög válság idején kialakított - három évre szóló - átmeneti rendszer utódjaként. Most a miniszterek egyértelművé tették, hogy az új rendszer is a jelenleg érvényesülő szigorú feltételek teljesülése mellett ad majd támogatást szükség esetén. Ez utóbbi egyebek között azt jelenti, hogy a kérelmező országnak olyan kiigazítási és adósságrendezési programmal kell rendelkeznie, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF is elfogad. 

A privátszektor bevonására legkorábban 2013 közepén kerülhet sor, és lényegében csak abban az esetben, ha valamely tagállam az államcsőd helyzetébe kerül - derül ki az Eurócsoport közleményéből. Mindig eseti alapon vizsgálják meg, milyen formában lehetséges a magánbankok részvétele. A rendszer hatásvizsgálatát már 2016-ban elvégzik.

Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának állandó elnöke a találkozó után üdvözölte az új rendszerrel kapcsolatos döntéseket, és bejelentette, hogy azokat már tükrözni fogja az a javaslata, amelyet december 16-án nyújt be a kormányfői tanácsnak az uniós szerződés korlátozott jellegű módosításáról. Jean-Claude Trichet EKB-elnök annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az új rendszer - különösen a magánbankokat illetően - hasonlóan működik majd, mint a jól bevált IMF -gyakorlat.

A magánszektor bevonásához elsősorban Németország ragaszkodott, de kompromisszumos megállapodás helyszíni források szerint jelentősen elmarad attól, amit Berlin eredetileg szeretett volna elérni. Angela Merkel német kancellár a vasárnapi találkozó előtt telefonon konzultált az unió több vezető illetékesével. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter az ülés után úgy nyilatkozott: a megállapodás azt jelenti, hogy a Németország vezette uniós politika "bölcs politika". Olli Rehn pénzügyi biztos és Didier Reynders, a teljes EU-ülést elnöklő belga pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón a két mechanizmus közi folytonosságot, illetve annak jelentőségét emelték ki, hogy az új eszköz elegendő, meggyőző nagyságrendű forrással rendelkezik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Londoni elemzők: az ír válság neheze még hátra van

Az Írországnak jóváhagyott pénzügyi mentőcsomag ára az eddigi ír növekedési modell fő pilléreinek teljes felszámolása lesz, és nem biztató, hogy a Görögországnak nyújtott pénzügyi segítség fél év alatt sem javított sokat a görög piaci helyzeten - vélekedtek hétfőn londoni elemzők.

hvg.hu Itthon

Orbán: örülünk, hogy még nem vagyunk az eurózónában

Bár Magyarország egyelőre nem élvezi az eurózóna-tagsághoz kapcsolódó előnyöket, a másik oldalon örül, hogy még nem tagja a közös európai pénznemet használó pénzügyi blokknak – erről a helyi lapok beszámolója szerint Orbán Viktor beszélt tegnap máltai útján, egy nappal azután, hogy Írország pénzügyi segélycsomagot fogadott el az EU-tól, az IMF-től, Svédországtól és Nagy-Britanniától.

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel