szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Sme című szlovák liberális napilap keddi kommentárjában azt írja, bár a Híd és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is azt állítja, hogy sikerrel szerepelt az önkormányzati választásokon, ez csak politikai marketing. Az eredmény mindkét pártnak csalódást okozott, s van miért.

Az újság szerint mindkét párt magában hordozza azokat a problémákat, amelyek az egykori egységes MKP két szárnyát jellemezték, s ezeket nehéz lesz eltávolítani.

Az írás szerzője szerint Bugár Béláékat (Bugár korábban az MKP elnöke volt, ma a Hídé) akkoriban mindig csak a nagypolitika érdekelte, s nem igen törődtek az egyszerű párttagokkal. Duray Miklósékat, az egykori MKP másik szárnyát pedig a kizárólag etnikai problémákkal való foglalkozás lényegében kizárta a szlovákiai nagypolitikából, ők csak saját etnikumuk uralására összpontosítottak.

Ez a felosztás az egykori MKP-szárnyak, ma a Híd és az MKP mögötti gazdasági lobbikra is érvényes - állítja Peter Morvay. Szerinte Bugárék mindig elsősorban a szlovák állami pénzekre összpontosítottak, és ennek érdekében együttműködtek a szlovák vállalkozókkal, míg Durayék a kisebb, de biztosabb önkormányzati pénzekre és a magyarországi támogatásokra koncentráltak. Ennek alapján az MKP sikere önkormányzati szinten logikus. 

"Ez azonban egyáltalán nem garantálja, hogy ugyanazok a választók a parlamenti választásokon is a pártra fognak szavazni" - húzza alá Morvay. Ott ugyanis fontos a más pártokkal való együttműködés. "Az MKP koalíciós potenciálja azonban szinte a nullával egyenlő, annak megfelelően, hogy etnikai gettóba zárja magát, és az Orbán kormány hűséges kutyája" - írja a szerző.

A Hídnak a maga "korlátlan pragmatizmusával" nagyobb esélye van a sikerre az országos politikában egészen addig, amíg el nem veszíti magyar választóinak többségét, akik nélkül a párt nem tudna létezni - zárja kommentárját a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!