szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A The Guardian szerint Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról". A lap arról is ír, hogy a CIA áll az amerikai diplomaták "kémtevékenysége" mögött.

A WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian feldolgozatlan, nyers formában tette közzé a rendkívül hosszú anyagot, amelynek végén a "Clinton" név szerepel. Az anyag tavaly júniusi keltezésű. A "biometrikus" kifejezés a The Guardian által adott címben szerepel, a közzétett anyagban ugyanakkor "biográfiai" jellegű információk összeállításáról esik szó. A több oldalnyi, felsorolásszerű listán az elküldendő információk között szerepelnek hivatali, szervezeti titulusok, nevek, beosztások, és "névjegykártyákon szereplő egyéb információk", telefon-, mobil- és faxszámok.

Szerepelnek a jelentős részben szabványosított szövegezésűnek tűnő, de specifikusan magyar vonatkozású részeket is tartalmazó felsorolásban a NATO-kötelezettségek teljesítésére irányuló "tervek és erőfeszítések", a hozzáállás a NATO és amerikai erők magyarországi állomásoztatásához, illetve a magyar erők "országon kívüli bevetéséhez". Szerepel a szövegben információkérés az ellenzéki és szélsőséges csoportokról, beleértve azok hazai és külső támogatását. Külön említi a leirat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát. Kitér a felsorolás a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel, valamint a jövő évi EU-elnökséggel és az euróövezettel kapcsolatos "politikára, tervekre és erőfeszítésekre".

A lap azt is írja, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA áll az amerikai diplomaták "kémtevékenysége" mögött. Az újság szerint a hírszerzés már korábban egyfajta "információs kívánságlistát" dolgozott ki és adott át a külügyminisztériumnak. A minisztérium ezt követően küldte el a szóban forgó megkeresést diplomatáinak szerte a világon.

A WikiLeaks által megszerzett iratokból kitűnt: a külügyminisztérium külföldön dolgozó munkatársait felszólították arra, hogy gyűjtsenek információkat a fogadó országok magas rangú képviselőiről. Washingtonból ilyen jellegű utasításokat küldtek az Egyesült Államok afrikai, közel-keleti, kelet-európai és latin-amerikai nagykövetségei számára, valamint az ENSZ-beli amerikai képviseletnek.

A The Guardian ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton külügyminiszter nevében az elmúlt évben az ENSZ-ben akkreditált amerikai diplomatákat utasították arra, hogy a többi között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárról gyűjtsenek információkat. Sőt, feladataik közé tartozott az is, hogy más országok ENSZ-diplomatáiról gyűjtsenek különböző személyes információkat, kezdve a hitelkártya-információktól egészen az e-mail címekig, illetve telefonszámokig.

Friss híreink a WikiLeaks kiszivárogtatásairól »

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!