szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint Ismeretlenek felrobbantották az oroszországi Szentpétervár egyik Lenin-szobrát. Ez már a második hasonló eset a városban másfél év alatt.

A rendőrség közlése szerint a Szentpétervár Puskin városrészében álló bronzszobrot, de főként annak alapját súlyosan megrongálta a detonáció. A keddre virradó éjszaka felrobbantott bomba akkora erejű volt, hogy még a vele szemben lévő épület ablakait is betörte. Személyi sérülést ugyanakkor nem okozott a robbanás. Egyelőre nem tudni, hogy kik követték el a támadást.

Szerte Oroszországban, de főként a kisebb településeken sokfelé állnak még a 20. században emelt Lenin-szobrok, amelyek ellen nem ritkák a különböző akciók. Az egykori Leningrádban rövid idő alatt már másodszor robbantották fel az egykori bolsevik vezér mását. 2009 áprilisában lyukat robbantottak az egyik pályaudvar előtti szobor ülepén. A támadók azóta sem kerültek elő, de a városvezetés azóta kijavította, és idén áprilisban ismét felállította a szobrot azon a helyen, ahol a hazatérő Lenin elmondta híres beszédét 1917-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba