szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezek kapacitása a dél-koreai felderítés szerint elég lehet évente maximum nyolc-tíz atombomba legyártásához szükséges hasadóanyag előállításához - jelentette kedden a Csoszun Ilbo konzervatív déli-koreai napilap meg nem nevezett titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Az északiak egy amerikai tudósnak november közepén bemutattak egy ilyen üzemet Jonbjongban, ahol centrifugák százait látta. Siegfried Heckernek, a Stanford Egyetem szakértője tapasztalatairól beszámolva elmondta: meghökkentően korszerűen felszerelt teremben látta a centrifugákat. Az észak-koreai hatóságok azt közölték vele, hogy mintegy 2 ezer centrifugát üzemeltetnek a létesítményben. 

A Csoszun Ilbo szerint amerikai, dél-koreai és kínai értékelések is azt jelzik, hogy Északnak még 3-4 ilyen dúsítója lehet, egyebek között a főváros egyik kutatóintézetében, egy titkos föld alatti bázison és az egyik rakétatámaszponton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!