szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezet stabilitásának tartós növelését eredményező döntéseket várnak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtökön kezdődött brüsszeli kétnapos találkozójukon az ülés előtt elhangzott nyilatkozatok szerint.

Az uniós vezetők igyekeznek elvi megállapodásra jutni annak a rövid, korlátozott hatókörű alapszerződés-módosításnak a szövegében, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezet tagállamai állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust alakítsanak ki a jövőben esetleg fizetési nehézségekkel szembekerülő országok megsegítésére.

A stabilitást biztosító egyéb elképzelésekről - például a jelenlegi, ideiglenes stabilitási alapban rendelkezésre álló keret növeléséről vagy euróövezeti közös kötvények esetleges bevezetéséről - ugyanakkor egyelőre nincs egyetértés a tagállamok között. "Az állandó válságkezelési mechanizmus nagy lépést jelent az egység szempontjából. Fontos, hogy mindannyian ugyanazt a célt osztjuk, a stabil pénzét" - fogalmazott a találkozó előtt Angela Merkel német kancellár.

Orbán Viktor miniszterelnök egy brüsszeli nyilatkozatban arról beszélt: "Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést". Szerinte ha az euró "nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat", akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Az EU-t jelenleg elnöklő Belgium miniszterelnöke, Yves Leterme a csúcsra érkezve azt emelte ki, hogy az állandó stabilitási eszköz (amelynek 2013-tól kell váltania az ideiglenest) jelentős fegyver lesz a pénzügyi spekuláció elleni harcban is. A stabilitási mechanizmus létrehozását célzó tárgyalásokba az euróövezeten kívüli EU-országok is bekapcsolódhatnak, és ha valamikor szükségessé válik a mentőmechanizmus tényleges igénybe vétele valamely ország megsegítésére, akkor a zónán kívüli országok is dönthetnek úgy, hogy részt vesznek az akcióban.

Az Európai Központi Bank (EKB) közvetlenül a csúcstalálkozó előtt jelentette be, hogy közel duplájára, 10,76 milliárd euróra emeli jegyzett tőkéjét "a megnövekedett piaci bizonytalanság és hitelkockázat miatt". Elemzők szerint ez is egyértelmű politikai jelzésnek tekinthető arra, hogy a bank szerint az uniós vezetőknek többet kell tenniük egységük erősítése és az EU közös pénzének védelme érdekében.

A brüsszeli csúcstalálkozón újra foglalkoznak az unió stratégiai partnereivel fenntartott kapcsolatokkal is. Az állam-, illetve kormányfők továbbá - a külügyminiszterek előzetes ajánlásának megfelelően - bizonyára megadják az EU-tagjelölti jogállást Montenegrónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Gazdaság

Petykó: sikerült megnyugtatni az uniót a személycserék ügyében

Az NFÜ elnöke szerint a személycserék tudatosak voltak, az új emberek pedig az üzleti világ és a közigazgatás kipróbált szakemberei. Hozzátette: a vizsgálatok után, az unió minden monitoring bizottsága támogatta a terveiket és az új vezetőket alkalmasnak találták a feladatok elvégzésére.

MTI Gazdaság

Harmincmilliárdnyi többlettámogatást kap a mezőgazdaság

A vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében a 2010. évi kiegészítő nemzeti támogatás (top up) összege 30,6 milliárd forint, amely top upra, valamint juh- és kecsketenyésztési csekély összegű támogatásokra folyósítható - írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

MTI Világ

Holnap megbénul Európa

Szerdán sztrájknap lesz Európában az EU állam-és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozója előtt.

HVG Itthon

A magyar EU-elnökség kockázatai

A kétharmados parlamenti felhatalmazás okozta elbizakodottság kikezdte az Orbán-kormány nemzetközi tekintélyét. A gazdasági és politikai hitel-romlás pedig rossz ómen két héttel Magyarország első soros EU-elnöksége előtt – olvasható a friss HVG elemzésében.

MTI Világ

Napidíjmegvonással büntették az EP-ben nácizó képviselőt

Hétnapnyi napidíjmegvonással büntette Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Godfrey Bloom brit euroszkeptikus képviselőt, mert az előző plenáris ülésen egy náci jelmondatot idézett, Martin Schulz szocialista frakcióvezetőt pedig "antidemokratikus fasisztának" nevezte.

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány