szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A venezuelai törvényhozás a műsorszórásra vonatkozó szabályokhoz hasonló előírásokat vezetett be az interneten megjelenő tartalmakra, korlátozva bizonyos online üzenetek megjelenését.

Az ellenzék szerint a törvény veszélyezteti a szólásszabadságot, az internetes tartalmak korlátozását, cenzúra vagy öncenzúra megteremtését célozza. A 167 tagú nemzetgyűlésben a Hugo Chávez államfő vezette Szocialista Párt képviselői második, egyben utolsó olvasatban megszavazták a társadalmi felelősségről szóló törvény módosítását, amellyel a televíziós és rádiós műsorszórásra vonatkozó szabályokat kiterjesztették az internetre. 

A módosítások tiltják például az olyan üzenetek és képek megjelenítését a világhálón, amelyek tiszteletlenek a közhatalomhoz, gyűlöletet vagy bűncselekményeket szítanak és keltenek, nyugtalanságot váltanak ki a polgárok körében, vagy zavarják a közrendet.

A jogalkotó pénzbüntetés terhe alatt arra kötelezi az elektronikusmédia-szolgáltatókat, hogy vezessenek a kifogásolhatónak vélt tartalmakat azonnal korlátozó eljárásokat. Az egyelőre nem világos, hogy ez hogyan érvényesíthető.

A törvényhozás hétfőn módosította a műsorszórási törvényt is. A módosított jogszabály kiterjeszti a végrehajtó hatalom hatáskörét a média ellenőrzésére, valamint azt is kimondja, hogy a rádióknak és a televízióknak a "közszolgálatot és közérdeket " kell szolgálniuk. 

A jogszabály 20-ról 15 évre csökkentette a műsorszórási engedélyek időtartalmát, és felhatalmazza a kormányt bármilyen rádió- vagy tévétársaság engedélyének megvonására, ha az többször megsértette a törvényt.

A műsorszórási törvény módosításával veszélybe kerülhet az ország utolsó, határozottan Chávez-ellenes tévétársasága, a Globovision működése, mivel már legalább hat eljárás folyik ellene.

Chávez ellenlábasai és a sajtószabadságot oltalmazó csoportok keményen bírálták a parlament által elfogadott törvényeket. Álláspontjuk szerint ezek tovább gyarapítják azon jogszabály-módosítások sorát, amelyek alkalmasak az alapszabadságok korlátozására. A venezuelai elektronikus kereskedelmi kamara elítélte az új szabályozást, mert szerinte az megnyitja az utat a cenzúra és a honlapok letiltása előtt. Frank De Prada, a Notícias 24 nevű hírportál szerkesztője szerint az új jogszabály nemcsak a véleménynyilvánítás szabadságát, hanem az információkhoz való hozzáférés jogát is korlátozza. 

Chávez vasárnap védelmébe vette az internetre vonatkozó törvényt, mondván, az a polgárok védelmét szolgálja az "online bűnözéssel" szemben, és nem számolja fel vagy cenzúrázza az internetet. Példaként olyan internetes üzenetekre hívta fel a figyelmet, amelyek kábítószer-fogyasztásra, prostitúcióra és más bűncselekmények elkövetésére sarkallják a felhasználókat. Chávez szerint a kormány kötelessége, hogy útját állja ennek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót