szerző:
MTI

Az Egyesült Államok szenátusa szerdán 71:26 arányban jóváhagyta az Oroszországgal a nukleáris hadászati fegyverek csökkentéséről megkötött új START szerződést.

Az egyezmény értelmében az amerikai és az orosz hadászati nukleáris arzenál robbanótölteteinek száma 1550-re, a hordozóeszközök száma pedig 700-ra csökken a jóváhagyás után. (Oroszország meg nem ratifikálta a szerződést.) Az új START életbe lépése nyomán újrakezdődhet a két fél katonai nukleáris létesítményeinek kölcsönös ellenőrzése, ami az előző szerződés múlt decemberi lejárta után abbamaradt.

Barack Obama amerikai elnök nem sokkal a szenátusi szavazás után a világnak küldött "erőteljes üzenetnek" minősítette az új START jóváhagyását, amely egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a felek megbízzanak egymásban, de ellenőrizzék is egymást. Obama az új START elfogadása mellett méltatta az adóügyekben megkötött a republikánusokkal megkötött kompromisszumot és a homoszexuálisok katonai szolgálattól való eltiltásának eltörlését. Az elnök "a kétpárti haladás évszakának" nevezte a novemberi választások után eltelt időszakot és  köszönetet mondott a kifutó mandátumú kongresszusnak a "béna kacsa" időszakban elvégzett munkájáért.

Az új START szerződés elfogadásához kétharmados többségre, vagyis legkevesebb 67 szavazatra volt szükség a 100 tagú szenátusban. A 71 leadott támogató szavazat azt jelenti, hogy az 56 demokrata és két független honatya mellett 13 republikánus szakított a szenátusi csoport két vezetőjének elutasító álláspontjával és szavazott igennel az egyezményre.

Noha az egyezmény nem csökkenti drasztikusan a fegyverzetek plafonját, Barack Obama mégis jelentős külpolitikai sikerként könyvelheti el az új START ratifikációját. Az egyezmény nyomán ugyanis stabilizálódhatnak a jelenlegi elnök hivatalba lépése óta sokat javult amerikai-orosz kapcsolatok, s washingtoni várakozások szerint Moszkva nagyobb hajlandóságot mutathat a Teheránnal szembeni közös fellépésre.

Moszkva és az ENSZ-főtitkár is üdvözli

Moszkva üdvözli a START-szerződés amerikai szenátus általi ratifikálását - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva szerdán este Moszkvában. "A szerződés nem csupán elősegíti az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok biztonságának megszilárdulását, hanem kedvező hatással lesz a nemzetközi stabilitás és biztonság egészére" - mondta. Hozzátette azonban, hogy az amerikai szenátus által elfogadott vonatkozó határozat "bonyolult, sokrétű dokumentum, amely elmélyült tanulmányozást követel", s mivel a jelek szerint a szerződés szövege az utóbbi időben bizonyos "evolúción" ment át, ezért az orosz parlament felsőházának bizonyos időre lesz szüksége a ratifikáláshoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az egyezmény jóváhagyása arról tanúskodik, hogy Washington egyértelműen és határozottan támogatja a  nukleáris leszerelést. "A főtitkár meggyőződése, hogy ezzel az Egyesült Államok hozzájárul annak a dinamikának a fenntartásához, amelyet csak nehezen tudtak megteremteni az utóbbi években a nukleáris leszerelés terén. Reméli, hogy az Egyesült Államok és Oroszország termékennyé teszi ezt a dinamikát, és továbbra is elkötelezetten meghozza a nukleáris fegyverkészletük csökkentéséhez szükséges intézkedéseket. A főtitkár sürgeti a szerződés életbe lépést" - közölte Ban Ki Mun szóvivője.

Az egyezmény értelmében az amerikai és az orosz hadászati nukleáris arzenál robbanótölteteinek száma 1550-re, a hordozóeszközök száma pedig 700-ra csökken a jóváhagyás után. Az új START életbe lépése nyomán újrakezdődhet a két fél katonai nukleáris létesítményeinek kölcsönös ellenőrzése, ami az előző szerződés múlt decemberi lejárta után abbamaradt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Obama bízik a START-szerződés ratifikálásában

Barack Obama amerikai elnök bízik abban, hogy az amerikai szenátus még a karácsonyi szünet előtt ratifikálja az Oroszországgal kötött START-szerződést, még ha ehhez ellenzéki republikánus politikusok szavazataira is szükség lesz.

MTI Világ

Megkezdődött az új START-szerződés ratifikációs vitája

Az amerikai szenátus csütörtökön megkezdte a nukleáris hadászati támadófegyverek csökkentéséről Oroszországgal kötött új START-szerződés ratifikációs vitáját.Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön bizakodását fejezte ki, amiért megítélése szerint a republikánus szenátorok között megnőtt a hajlandóság a szerződés ratifikálása iránt.

Az utolsó utáni esély: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból

Az utolsó utáni esély: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Német állampapírral a klímavédelemért

Német állampapírral a klímavédelemért

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel