szerző:
hvg.hu

Görögország és Írország után hamarosan Portugália is az euróövezeti társországok segítségére szorulhat a legnagyobb német bank vezető elemzője szerint.

 

Thomas Mayer, a Deutsche Bank munkatársa szerint Portugália "belátható időn belül" az euróövezet védőernyője alá húzódhat. A legszegényebb nyugat-európai állam "előbb-utóbb mindenképpen támogatásra szorulna", a lisszaboni vezetés pedig jól tenné, ha minél előbb meghozná a külső segítség igénybevételéhez szükséges döntéseket - mondta a szakértő a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak.

Az ugyancsak súlyos adósságproblémákkal küszködő Spanyolország, Belgium és Olaszország viszont külső segítség nélkül is úrrá lehet a helyzeten. Spanyolország például sokkal jobban áll, mint Görögország, Írország vagy Portugália, amit "látni is lehet majd, amikor lecsendesedik a jelenlegi felfokozott hangulat, és mindenki a fundamentális gazdasági adatokra koncentrál" - mondta a Deutsche Bank vezető közgazdásza.

Ugyanakkor a jövőre újabb taggal - Észtországgal - bővülő euróövezet válsága továbbra is központi kérdés lesz, legalábbis 2011 első negyedévében. Később aztán megnyugodhatnak a piacok, de csak akkor, ha a politika tiszta viszonyokat teremt. "Világossá kell tenni, hogy államadósság-válság esetén milyen terheket kell viselni a hitelezőknek" - mondta Thomas Mayer.

Beintettek Portugáliának

Portugália sérülékenységét jelzi, hogy a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön lerontotta az portugál államadósság besorolását. Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy jóllehet várhatóan teljesül a portugál kormány által az idei évre kitűzött 7,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, ez azonban részben a hazai össztermék hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő értékű egyszeri intézkedések eredménye lesz.

©

Emiatt a 2011-re kitűzött strukturális szintű költségvetési kiigazítás - amelynek tervezett mértéke megközelíti a GDP 4 százalékát - "rendkívüli kihívás" lesz, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a Fitch várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed vissza - áll az elemzésben. 

Nem zörög a haraszt

November végén még José Sócrates miniszterelnök öntudatosan kifejtette, hogy országának nincs szüksége külföldi pénzügyi segítségre, és hasonlóképpen nyilatkozott az EU több vezetője, így José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Azonban hasonló megjegyzések hangzottak el korábban a görög, illetve az ír válság kapcsán is, és mindkét ország az utolsó utáni pillanatig cáfolta a mentőcsomagról folyó tárgyalásokat - idézte fel a HVG december elején írott cikke.

Akár külső segítségre szorul Portugália, akár nem, biztos, hogy a lakosságára nehéz évek várnak. A két hónapos huzavona után, a legnagyobb ellenzéki párt tartózkodásával megszavazott 2011-es büdzsé a jelenleg 7,3 százalékos költségvetési hiány 4,6 százalékra szorítását célozza. A kisebbségben kormányzó szocialisták a jobboldali Szociáldemokrata Párttal (PSD) kerestek egyezséget, mivel a kisebb baloldali pártok nem mutattak rá hajlandóságot. A büdzsé alapján januártól súlyosabbak lesznek az adóterhek: az áfa 23 százalékra emelése miatt az árak is nőnek, ugyanakkor csökkennek a közalkalmazotti bérek, és szűkül a szociális támogatások köre.

Jóllehet a főleg az alsó és a középrétegeket sújtó intézkedések széles körű elégedetlenséget váltottak ki, a PSD kénytelen volt áldását adni a költségvetésre. Máskülönben súlyos következményekkel, így kormányválsággal és a pénzügyi krízis mélyülésével kellett volna szembenéznie az országnak.

A büdzséről nagy nehezen megszületett egyezség egyelőre nem hozta meg a várt hatást. A portugál államkötvények kamatai tovább emelkedtek, a külföldi hitelezők még mindig kétlik, hogy Lisszabon vissza tudja fizetni a kamatterhektől is állandóan növekvő adósságát, miközben gazdasága egyre vérszegényebb. A lakosság terhei pedig folyamatosan nőnek, egyre nyilvánvalóbb a további elszegényedés. Nő a hitelrészleteket fizetni nem tudók száma, visszaesett az éttermek és az üzletek forgalma, megugrott ugyanakkor a szupermarketekben az olcsóbb termékek kereslete, s egyre többen kérnek élelmiszersegélyt. Növekedett az országot a jobb megélhetés reményében elhagyók száma, és immár nemcsak az alulképzettek, hanem a magasan kvalifikált fiatalok körében is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Leminősítette Magyarországot a Fitch

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről.

MTI Gazdaság

Magyarország után Portugáliát is leminősítette a Fitch

Leminősítette az elsőrendű befektetői sávon belül Portugáliát csütörtökön a Fitch Ratings, amely szerint a portugál kormány és a bankrendszer finanszírozási környezete az eddigi adósosztályzatban figyelembe vettnél sokkal nehezebb.

hvg.hu Gazdaság

A Fitch leminősítette Írországot

Igen agresszív, egyszerre három fokozatú leminősítéssel megvonta Írország eddigi elsőrendű adósosztályzatát csütörtökön a Fitch Ratings, az ír bankrendszer átalakításának és támogatásának költségvetési terheire, valamint az ír gazdaság "gyengülő és egyre bizonytalanabb" kilátásaira hivatkozva.

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányt a budafoki utcán

Maszkot húzott a fejére, így zaklatott egy fiatal lányt a budafoki utcán

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Csak a Magyarországra belépők használhatják mostantól a röszkei közúti határátkelőt vasárnaponként

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Feljelenti a vizes vb-t szervező céget a Magyar Liberális Párt tagja

Feljelenti a vizes vb-t szervező céget a Magyar Liberális Párt tagja