szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leminősítette az elsőrendű befektetői sávon belül Portugáliát csütörtökön a Fitch Ratings, amely szerint a portugál kormány és a bankrendszer finanszírozási környezete az eddigi adósosztályzatban figyelembe vettnél sokkal nehezebb.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű portugál külső és hazai államadósság besorolása az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra, a rövid lejáratú állami kötelezettségek osztályzata "F1 plusz"-ról "F1"-re romlik.

A hosszú távú besorolások kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív. Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy jóllehet várhatóan teljesül a portugál kormány által az idei évre kitűzött 7,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, ez azonban részben a hazai össztermék hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő értékű egyszeri intézkedések eredménye lesz. Emiatt a 2011-re kitűzött strukturális szintű költségvetési kiigazítás - amelynek tervezett mértéke megközelíti a GDP 4 százalékát - "rendkívüli kihívás" lesz, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a Fitch várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed vissza - áll az elemzésben.     

A hitelminősítők egymás után jelentik be az euróövezeti tagállamokra vonatkozó negatív besorolási lépéseket. A Moody's Investors Service a héten leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Portugália kormánykötvény-adósságának szintén elsőrendű, "A1" szintű osztályzatát, a portugál gazdaság hosszú távú kilátásainak bizonytalanságaira, a piaci finanszírozás magas költségeinek várható káros hatásaira hivatkozva.

A Moody's a múlt héten szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést.

Írország egy hét alatt két nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, nem sokkal korábban ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot. Így egy héten belül összesen nyolc fokozattal romlott az ír adósosztályzat.

A minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor's, a Moody's osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország - nála már most sem befektetési ajánlású, "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását.

E hét elején a Fitch Ratings leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette Görögország még épphogy befektetésre ajánlott - a "bóvli" kategóriától egyetlen fokozatnyira lévő - adósbesorolásait. A Fitch lépése azt jelenti, hogy Görögországnak várhatóan nemsokára egyetlen hitelminősítőnél sem lesz befektetői ajánlású adósosztályzata.

A "három nagy" - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül ugyanis már csak a Fitch sorolja befektetésre ajánlott kategóriába a hosszú futamidejű görög államadósságot, "BBB mínusz" besorolással. Ez a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintje, és ha a Fitch innen tovább rontja a görög besorolást, azzal Görögország ennél a cégnél is átkerül a befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati csoportba. A Fitch Ratings a hét eleji bejelentéshez fűzött kommentárjában meg is jegyezte, hogy a negatív figyelőlista Görögország leminősítésének "fokozott valószínűségét" jelzi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Leminősítette Magyarországot a Fitch

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről.

MTI Gazdaság

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Portugáliát a Moody's

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az euróövezeti tag Portugália kormánykötvény-adósságának egyébként elsőrendű osztályzatait kedden a Moody's Investors Service, a portugál gazdaság hosszú távú kilátásainak bizonytalanságaira hivatkozva.

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Windows 10-et használ? Azonnal frissítsen, mert nagy lehet a baj

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság