szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leminősítette az elsőrendű befektetői sávon belül Portugáliát csütörtökön a Fitch Ratings, amely szerint a portugál kormány és a bankrendszer finanszírozási környezete az eddigi adósosztályzatban figyelembe vettnél sokkal nehezebb.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű portugál külső és hazai államadósság besorolása az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra, a rövid lejáratú állami kötelezettségek osztályzata "F1 plusz"-ról "F1"-re romlik.

A hosszú távú besorolások kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív. Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy jóllehet várhatóan teljesül a portugál kormány által az idei évre kitűzött 7,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, ez azonban részben a hazai össztermék hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő értékű egyszeri intézkedések eredménye lesz. Emiatt a 2011-re kitűzött strukturális szintű költségvetési kiigazítás - amelynek tervezett mértéke megközelíti a GDP 4 százalékát - "rendkívüli kihívás" lesz, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a Fitch várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed vissza - áll az elemzésben.     

A hitelminősítők egymás után jelentik be az euróövezeti tagállamokra vonatkozó negatív besorolási lépéseket. A Moody's Investors Service a héten leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Portugália kormánykötvény-adósságának szintén elsőrendű, "A1" szintű osztályzatát, a portugál gazdaság hosszú távú kilátásainak bizonytalanságaira, a piaci finanszírozás magas költségeinek várható káros hatásaira hivatkozva.

A Moody's a múlt héten szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát, a bankveszteségekkel kapcsolatos költségvetési terhekkel és az ír gazdaság bizonytalan kilátásaival indokolva a drasztikus lépést.

Írország egy hét alatt két nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, nem sokkal korábban ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek, három fokozatú osztályzatrontással ugyancsak a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot. Így egy héten belül összesen nyolc fokozattal romlott az ír adósosztályzat.

A minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor's, a Moody's osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország - nála már most sem befektetési ajánlású, "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását.

E hét elején a Fitch Ratings leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette Görögország még épphogy befektetésre ajánlott - a "bóvli" kategóriától egyetlen fokozatnyira lévő - adósbesorolásait. A Fitch lépése azt jelenti, hogy Görögországnak várhatóan nemsokára egyetlen hitelminősítőnél sem lesz befektetői ajánlású adósosztályzata.

A "három nagy" - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül ugyanis már csak a Fitch sorolja befektetésre ajánlott kategóriába a hosszú futamidejű görög államadósságot, "BBB mínusz" besorolással. Ez a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintje, és ha a Fitch innen tovább rontja a görög besorolást, azzal Görögország ennél a cégnél is átkerül a befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati csoportba. A Fitch Ratings a hét eleji bejelentéshez fűzött kommentárjában meg is jegyezte, hogy a negatív figyelőlista Görögország leminősítésének "fokozott valószínűségét" jelzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Leminősítette Magyarországot a Fitch

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről.

MTI Gazdaság

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Portugáliát a Moody's

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az euróövezeti tag Portugália kormánykötvény-adósságának egyébként elsőrendű osztályzatait kedden a Moody's Investors Service, a portugál gazdaság hosszú távú kilátásainak bizonytalanságaira hivatkozva.

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából