szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Letartóztattak Dániában négy férfit, akik a hatóságok szerint merényletre készültek a Jyllands-Posten újság szerkesztősége ellen, amelyik megjelentette a vitatott, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat - jelentette be szerdán a dán titkosszolgálat (PET).

A svéd hírszerző ügynökség (Saepo) szóvivője pedig közölte, hogy a dániai esettel kapcsolatban Svédországban is letartóztattak egy gyanúsítottat.

A dán hatóságok szerint az elfogottak azt tervezték, hogy fegyveresen megtámadják a Jyllands-Posten napilap koppenhágai székházát, és annyi embert lőnek le, amennyit csak tudnak. A Dániában letartóztatottak egyike egy 44 éves tunéziai férfi, egy társa 29 éves, libanoni születésű svéd állampolgár. A harmadik elfogott férfi egy 30 éves svéd állampolgár, a negyedik gyanúsított pedig 26 éves és Irakból érkezett Dániába, ahol menedékjogért folyamodott.

A dán titkosszolgálatok szerint az irakin kívül a többi férfi mind Svédországban élt az utóbbi időben, és csak keddről szerdára virradó éjszaka utaztak Dániába. A Svédországban letartóztatott ötödik férfi pedig 37 éves tunéziai származású svéd állampolgár. A dán hatóságok szerint a gyanúsítottak "militáns iszlamisták, akik nemzetközi terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tabajdi Gábor Tech

Terrormenedzselés a pesti Fehér Házból

A történeti köztudat alig tartja számon a Jászai Mari téren álló Képviselői Irodaház előtörténetét. Pedig az ingatlan a kommunista diktatúra több jelentős intézményét is magában foglalta. A Duna-parti épületbe hatvan évvel ezelőtt költözött be a Péter Gábor vezette Államvédelmi Hatóság. Itt a 9 milliós ország több mint 1 millió polgáráról vezettek kartotékokat.

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős