szerző:
MTI

Amerikai kutatók szerint a Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-ei megtámadásának civil túlélői közül sokan szenvednek a poszttraumás stressz tüneteitől még évekkel az események után is.

A tanulmány az első, amely a támadás reggelén az ikertornyokban tartózkodó emberek mentális egészségének hosszú távú változásaira összpontosított. A Sandro Galea, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 3271 emberrel készített interjút elemzett, amelynek alanyai valamennyien a tornyokból menekültek ki. A New York városa által létrehozott WTC Egészségügyi Regiszter számára készített több mint 71 ezer felmérés közül keresték ki a kutatók azokat, melyek az ikertornyokban tartózkodó emberekkel készültek 2003 októbere és 2004 novembere között. A vizsgálatba így bevontak 96 százalékának még ekkor - két-három év elteltével - is legalább egy olyan tünete volt, amely a poszttraumás stressz zavart (PTSD-t) jellemzi.

Az érintettek 15 százalékánál a PTSD teljesen kifejlődött, ez négyszerese a társadalomban szokásosan előforduló aránynak. Az átlagosnál nagyobb valószínűséggel jelentek meg a PTSD tünetei azoknál, akik a repülőgépek becsapódási helye fölötti emeleteken dolgoztak, ahogy azoknál is, akiket viszonylag később menekítettek ki az épületekből, illetve akiknek az összeomló tornyok törmelékfelhője elől kellett menekülniük. Igen nagy volt a tünetek aránya azoknál, akik megsérültek, vagy szemtanúi voltak például annak, amint emberek kiestek vagy kiugrottak a tornyokból.

Galea szerint eredményeikből következtetéseket lehet levonni arra, hogy miként készüljenek fel katasztrófákra. Megemlítette például, hogy a kiürítést ilyen helyzetekben késlekedés nélkül, azonnal meg kell kezdeni, mert a hosszabb ideig tartó bizonytalanság, és az, hogy fájdalmas dolgok szemtanújává válik valaki, tovább növeli a későbbi mentális problémák kockázatát.

A kutatók szerint a hosszú távú PTSD legerősebb előrejelzője a bevétel volt. A felmérés időpontjában legkevesebbet kereső túlélők mintegy felénél lehetett valószínűsíteni a PTSD-t, míg a vizsgálat idején legtöbbet kereső túlélők között csak 6 százalék volt ez az arány. A tanulmány az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban jelent meg (http://aje.oxfordjournals.org/).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!