szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók szerint a Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-ei megtámadásának civil túlélői közül sokan szenvednek a poszttraumás stressz tüneteitől még évekkel az események után is.

A tanulmány az első, amely a támadás reggelén az ikertornyokban tartózkodó emberek mentális egészségének hosszú távú változásaira összpontosított. A Sandro Galea, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 3271 emberrel készített interjút elemzett, amelynek alanyai valamennyien a tornyokból menekültek ki. A New York városa által létrehozott WTC Egészségügyi Regiszter számára készített több mint 71 ezer felmérés közül keresték ki a kutatók azokat, melyek az ikertornyokban tartózkodó emberekkel készültek 2003 októbere és 2004 novembere között. A vizsgálatba így bevontak 96 százalékának még ekkor - két-három év elteltével - is legalább egy olyan tünete volt, amely a poszttraumás stressz zavart (PTSD-t) jellemzi.

Az érintettek 15 százalékánál a PTSD teljesen kifejlődött, ez négyszerese a társadalomban szokásosan előforduló aránynak. Az átlagosnál nagyobb valószínűséggel jelentek meg a PTSD tünetei azoknál, akik a repülőgépek becsapódási helye fölötti emeleteken dolgoztak, ahogy azoknál is, akiket viszonylag később menekítettek ki az épületekből, illetve akiknek az összeomló tornyok törmelékfelhője elől kellett menekülniük. Igen nagy volt a tünetek aránya azoknál, akik megsérültek, vagy szemtanúi voltak például annak, amint emberek kiestek vagy kiugrottak a tornyokból.

Galea szerint eredményeikből következtetéseket lehet levonni arra, hogy miként készüljenek fel katasztrófákra. Megemlítette például, hogy a kiürítést ilyen helyzetekben késlekedés nélkül, azonnal meg kell kezdeni, mert a hosszabb ideig tartó bizonytalanság, és az, hogy fájdalmas dolgok szemtanújává válik valaki, tovább növeli a későbbi mentális problémák kockázatát.

A kutatók szerint a hosszú távú PTSD legerősebb előrejelzője a bevétel volt. A felmérés időpontjában legkevesebbet kereső túlélők mintegy felénél lehetett valószínűsíteni a PTSD-t, míg a vizsgálat idején legtöbbet kereső túlélők között csak 6 százalék volt ez az arány. A tanulmány az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban jelent meg (http://aje.oxfordjournals.org/).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület

Már több mint 80 ezren haltak meg koronavírusban Olaszországban

Már több mint 80 ezren haltak meg koronavírusban Olaszországban