szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iráni hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy 55 éves amerikai nőt - jelentette csütörtökön egy állami tulajdonú iráni újság.

"Hírszerző eszköz, mikrofon" volt a nő fogai közé rejtve, amikor a vámhatóságok őrizetbe vették az ország északnyugati részén lévő Norduz határvárosban. Az amerikai állampolgár a szomszédos Örményországból vízum nélkül jutott át Iránba - tette hozzá az Irán című, farszi nyelvű lap, de azt nem közölte, hogy az őrizetbe vétel mikor történt. Egy szintén a lapra hivatkozó jelentés szerint a nő neve Hall Talayan.

Az utóbbi másfél évben az illető már a negyedik amerikai, akit Iránban őrizetbe vettek és kémkedéssel meggyanúsítottak. 2009 júliusában három olyan fiatalt fosztottak meg szabadságától, aki Teherán szerint illegálisan behatolt iráni területre. Később gyanúsították meg őket kémkedéssel is.

Az Egyesült Államok szerint a három amerikai Irakban kirándult, és legfeljebb tévedésből lépett iráni területre. Az iráni hatóságok egyiküket, Sarah Shourdot egészségi állapotára való tekintettel, méltányossági alapon 500 ezer dollár óvadék ellenében tavaly szeptemberben szabadlábra helyezték, és hazautazhatott. A két másik fogoly - mindkettő férfi - mindvégig iráni börtönben volt, és valószínűleg februárban kell bíróság elé állniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szabadon engedtek három kémkedéssel vádolt japánt Kínában

Csütörtökön a kínai hatóságok a múlt héten kémkedés gyanújával őrizetbe vett négy japán állampolgárból hármat elengedtek. Tokióban közölték: egy japán céghez tartoznak, a japán kormányfő pedig felszólította Pekinget, hogy a csoport utolsó tagját is bocsássa szabadon.

MTI Világ

Atomtitkok után kémkedőket vettek őrizetbe Iránban

Az iráni hatóságok őrizetbe vettek több olyan kémet, aki az internet segítségével az ország atomprogramjának meghiúsításán mesterkedett - jelentette be szombaton az iráni hírszerzési miniszter az állami televízió honlapja szerint.

MTI Világ

Arabokat vádolnak kémkedéssel Izraelben

Kémkedés miatt vádat emeltek az izraeli hatóságok három arab ellen, akik állítólag az izraeli hadseregről továbbítottak információkat Szíriának, valamint egy évtizedekkel ezelőtt a zsidó államba dezertált szíriai katonai pilóta elrablását tervezték.