Zentai Péter
Zentai Péter
Tetszett a cikk?

Orbánnak vissza kell vonnia a médiatörvényt. Ezt nyilatkozta a „nagy nap”, a magyar elnökség strasbourgi bemutatkozása hajnalán a német sajtóban Orbán nagy ellenlábasaként értékelt Martin Schulz.

A Die Welt című lap rövid, népszerű kiadásának, a Welt-kompaktnak adott interjúban az európai szocialisták-szociáldemokraták frakciójának elnöke ismét kilátásba helyezte, hogy Orbán Viktornak nem a mai lesz élete legvidámabb napja, konkrétan pedig közölte: „Mindenki – Magyarország – számára is az a bölcs, a legokosabb, ha Orbánék visszavonják a médiatörvényt. Ezt várjuk tőle mindannyian.”

Schulz főként Magyarországgal, a magyar kormánnyal kapcsolatos erősen negatív nézeteinek a múlt hét végén félkolumnányi cikkben adott teret a konzervatív Frankfurter Allgemeine. Schulz diktátorszerű politikusként, az európai egységet veszélyeztető figuraként írja le Orbánt, olyannak, akivel szembe kell szállnia az európai demokratáknak.

Az este a német parlament szociáldemokrata frakciója felszólította Angela Merkel kormányát, hogy ne játssza tovább a passzív megfigyelő szerepét, álljon a sarkára, és nyíltan követelje Orbántól a médiatörvény visszavonását.

Mindeközben a Die Welt „Magyarország megint bakot lőtt” alcímmel ellátott írást tett közzé, amely szerint Brüsszelben kínos helyzetet teremtetett a uniós pénzügyminiszterek körében a magyar gazdasági miniszter, Matolcsy György, amikor kijelentette, hogy az euró még legalább tíz éven át szenvedni fog, addig nem tud kigyógyulni betegségéből.

Az unió vezető országainak pénzügyi irányítói, mindenekelőtt Schäuble német pénzügyminiszter – egymással szinkronban – éppenséggel derűlátó propagandát fejtenek ki az euró jövőjét illetően, most zajlik a sok száz milliárdos eurómentő pénzalap tető alá hozatala. A Welt című lap ebben az összefüggésben értékeli negatívan a Matolcsy-nyilatkozatot, tudniillik eszerint a magyar kormány éppen a legrosszabbkor gyengíti a közös európai erőfeszítéseket az euró helyzetének stabilizálása helyett.

Martin Schulz a Stuttgarter Zeitungnak még nagyobb interjút adott: "ez a (törvény) semmi egyébről nem szól, mint a cenzúra bevezetéséről"  – ez a cikk címe, egyben a mondanivalója. Martin Schulz volt az, aki néhány évvel ezelőtt Berlusconi olasz miniszterelnököt szorongatta meg Strassbourgban. Az olasz miniszterelnök azóta elhíresült riposztban részesítette a – FAZ által kisvárosi keresztény-konzervatív családból származó szociáldemokratává lett német politikusnak aposztrofált – Schulzot:"Maga olyan, mint egy  koncentárciós táborbeli kapo". Berlusconi e kijelentése nyomán határozta el az akkor már idős és visszavonult Helmuth Kohl volt kereszténydemokrata kormányfő, hogy betegsége ellenére Itáliába utazik és korteskedni fog az ottani választási kampányban, mégpedig Prodi, a konkurrens pártcsaládhoz, a szociáldemokratákhoz tartozó miniszterelnök mellett, a néppári Berlusconi ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!