szerző:
hvg.hu

Míg Magyarországnak demokrácia-deficitet, addig Németországnak euró szolidaritás-deficitet, Lengyelországnak pedig költségvetési deficitet vetnek szemére az Unióban. „Nálunk nincsenek belügyek” – állítja a luxemburgi miniszterelnök.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi kormányfő és helyettese, Jean Asselborn a hétvégén megjelent német lapoknak nyilatkozva alaposan nekimentek a berlini kormánynak. Asselborn, aki a múlt hónap elején a hvg.hu-nak adott interjúban a magyar médiatörvény kapcsán igyekezett „szétszedni” az Orbán kormányt, most Merkelék szemére veti, hogy Németország csak saját magával törődik. De hozzá képest is sokkal keményebb e tekintetben főnöke, Jean-Claude Juncker, aki a Spiegelnek nyilatkozva ama kívánságának ad hangot, hogy Németország a jövőben mutasson az eddiginél sokkal nagyobb szolidaritást a súlyosan eladósodott eurós-országokkal.

A luxemburgi politikus az úgynevezett euró-csoport elnökeként – a Spiegel cikk címét idézve – „figyelmeztetésben részesíti Angela Merkelt”, követelve tőle, hogy tanúsítson nagyvonalúságot és járuljon hozzá ahhoz, hogy a tavaly jóváhagyott mintegy négyszázötven milliárd eurós mentőcsomag végre rendelkezésre álljon.

Ez a téma azért vált különösen forróvá a hét végén, mert elterjedt: Brüsszel jóváhagyja Görögország átütemezési kérelmét, tekintettel drámai adósságaira.  A luxemburgi miniszterelnök a Spiegel interjúban nemcsak Németországtól, hanem Ausztriától,  Hollandiától, Finnországtól  és – bármennyire abszurdnak hangzik is ez az ő szájából – még saját hazájától, a törpe Luxemburgtól is fokozott szolidaritást vár el. .Jean-Claude Juncker ugyanakkor mélységes csalódottságának adott hangot, hogy a német kormánykoalíció kisebbik pártja, az FDP „saját liberális örökségét” megtagadja, és önző, a gyengébbekkel, szegényekkel nem törődő magatartást tanúsít.  

Mindeközben az FDP-s  Rainer Brüderle német gazdasági miniszter a Welt am Sonntag hasábjain szemrehányást tesz a „nemtörődöm” tagországoknak.  „Nem mehet tovább, hogy míg nálunk 67 évre vállaljuk felemelni a nyugdíjkorhatárt, addig más eurós országokban az emelést még csak fel sem vetik, rá se rántanak arra, hogy az Unió egész területén finanszírozhatatlanná válik lassan a nyugdíjrendszer” – panaszolja a miniszter. Egyúttal – mintegy válaszul a luxemburgi miniszterelnöknek – kijelenti: a négyszázötven milliárd eurós mentőcsomag úgy jó ahogy van, nincs értelme az összeg növeléséről tárgyalni”.

Ami a nem euró övezethez tartozó uniós tagállamok legfontosabbikának tartott Lengyelországot illeti, a Süddeutsche Zeitung hosszasan elemzi a Varsónak küldött hivatalos brüsszeli figyelmeztetést.  A megszólaltatott német szakértők nem tartják kizártnak, hogy a Bizottság hamarosan eljárást fog indítani a soros elnökséget ugyancsak még ebben az évben, Magyarország után átvevő Lengyelország ellen, mert pazarlónak, felelőtlennek tartják Varsó fiskális politikáját. A téma uniós biztosa, Olli Rehn a levélben annak súlyos következményeire figyelmeztet, ha tavalyi ígéretét megszegve, Varsó 2012-ben nem csökkenti felére, vagy még jobban a jelenlegi nyolc százalékos GDP -arányos államháztartási hiányt. Ebben az esetben Brüsszel a posta, a vasút, a lengyel légitársaság és az országos takarékpénztár elmaradt privatizációját fogja számon kérni a lengyelektől.  

A Süddeutche Zeitung cikke utal rá, hogy Brüsszel éles kritikája kedvez a Tusk kormányt keményen bíráló Leszek Balcerowitz-nak,  a kilencvenes években végrehajtott lengyelországi sokkterápia atyjának, egykori pénzügyminiszternek.    Ettől függetlenül – írja a Süddeutsche –még mindig sokkal jobb lenne Brüsszelnek, de Berlinnek is, ha az idén esedékes választásokon a liberális konzervatív Donald Tusk maradna Lengyelország miniszterelnöke, semmint a német sajtó által nemzeti-populistának, jobboldali-populistának ábrázolt Jaroslaw Kazcynski.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Átjutott az orosz határon Kim Dzsong Un páncélvonata

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna