Zentai Péter
Zentai Péter
Tetszett a cikk?

A brüsszeli bizottság megkezdte a vizsgálódást a magyar médiatörvény ügyében – közölte a hvg.hu tudósítójának adott telefoninterjúban Jean Asselborn. Tudomása szerint egyelőre nincs napirenden a Magyarország elleni szankciók bevezetése.

Zentai Péter: Külügyminiszter úr, miért érezte szükségét, hogy a minap állást foglaljon a magyar médiatörvény ügyében?

Jean Asselborn: Azért, mert az Európai Unió nemcsak a gazdaság integráción és a közös törvényeken, hanem mindenekelőtt a közös demokratikus értékeken alapul. Így szorosan kapcsolódunk egymáshoz, s a közös értékek miatt ami az egyik ország belügye, az érinti a többi tagországot is. Így számos indoka lehet annak, ha egy külföldi ország képviselője felemeli a szavát, ha egy másik országban veszélybe kerülnek a demokráciát és az egyetemes emberi jogokat érintő közös elvi alapok.

Asselborn Merkel társaságában
©

Sajnos ez következett be Magyarországon a médiatörvény jóváhagyásával. Egyetlen másik tagállamban sem fordul elő, hogy a teljes médiaszektort egyazon állami hatóság felügyelete alá helyezzék, mely hatóság kormány által kijelölt tagjai egyazon párthoz tartoznak. Éppen az ellenkezőjét tapasztalni másutt: Németországban és Nagy-Britanniában például a sajtó képviselőiből álló testületek gyakorolnak önkontrollt. Németországban a rádiókat és a televíziókat a törvény alapján széles társadalmi bázisnak örvendő, szerkesztőket és kiadókat is tömörítő testületek ellenőrzik. Nagyjából ez a helyzet majd minden tagállamban, kivéve most Magyarországot. Egy demokráciában a média kontrollálja az államot, és nem fordítva. Ha fordítva történik, akkor az már nem demokrácia.

Z.P.: Ön azt állítja, hogy Magyarországon nem EU-konform az új törvény? És akkor miért nem teszi szóvá például az itáliai média helyzetét?

J.A.: Az EU-ban nincs általános direktíva a médiára vonatkozóan. Viszont van az alapvető jogokra vonatkozó chartánk, vannak közös értékeink, az emberi jogokra vonatkozó közös elképzelésünk, és létezik a sajtószabadság szentsége. Egyébként: ez az egész téma nem elsősorban az újságírókat érinti. Ugyanis mindenkinek joga van ahhoz, hogy különböző információs forrásokból, nem pedig a kormányok által valamiképpen szűrt forrásokból nyerjen információt.

Olaszországban teljesen más a helyzet, mint Magyarországon. Persze, hogy sokan bírálják az olasz miniszterelnököt, hogy miközben tulajdonosa egy nagy médiabirodalomnak, befolyással bír a közmédia egy részére is. Viszont mégsem mondható el, hogy állami kontrollt gyakorolnak az egész média felett.

Z.P.: Vajon megkereste-e önt a magyar kormány, hogy megmagyarázza a saját álláspontját?

J.A.: Nem.

Z.P. Azt tudja-e, hogy nálunk a médiatörvény megalkotói és a kormány tagjai hangsúlyozzák: a változásra azért van szükség, hogy a sajtóban ne lehessen helye többé képnek, hangnak, írásnak, amely gyerekeket sokkol, továbbá uszít a kisebbségek ellen?

J.A.: Ehhez nincs szükség különleges médiatörvényre. Gyerekek molesztálása, gyerekpornográfia és más atrocitások – közbűnök. A bíróságokra tartoznak. Egy demokratikus társadalomban megvan a különböző hatalmi ágak szerepe, az igazságot nem oszthatják politikai alapon kinevezett hatóságok.

Z.P.: Mindez nyilván az ön saját véleménye a magyar médiatörvényről. Ez vallja ugyanis a magyar miniszterelnök szóvivője. Őszintén: egyeztetett a kérdésről a miniszterelnökével?

J.A.: Külügyminiszterként, miniszterelnök-helyettesként a luxemburgi kormány nevében beszélek. Biztosíthatom önt: az emberi jogok és a demokratikus jogok védelme kapcsán a miniszterelnöknek nincs az enyémtől eltérő véleménye, még ha különböző pártokhoz tartozunk is. Ugyanezt elmondhatom parlamentünk minden egyes politikai csoportjáról.

Z.P.: Mi van akkor, ha nem változik a magyar hivatalos álláspont a törvényről, annak vajon milyen következményei lehetnek?

J.A.: Az Európai Bizottság megkezdte az ügy vizsgálatát. Jómagam is véleményt nyilvánítok majd, és azt követően beszélhetünk további döntésekről, intézkedésekről.

Z.P.: Esetleges szankciókról is szó van?

J.A.: Nem tudok róla. Léteznek eljárások, amelyeket tiszteletben kell tartani, ezen kívül csak bele kell nézni az uniós alapszerződésbe, és abból kiderül, hogy mi forog kockán. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy január elején Orbán miniszterelnök prezentálja az Európai Parlamentben a magyar elnökség prioritásait. Meggyőződésem, hogy az európai parlamenti kontroll működni fog.

Z.P.: Még valami: befolyásolták-e önt ebben a ténykedésében magyarországi barátai? Legalábbis így nyilatkozott az egyik vezető magyar kormánytag.

J.A.: Annak a vezető kormánytagnak tudnia illene, hogy demokratáknak nincs szükségük súgókra ahhoz, hogy védjék a demokráciát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok

A járványpénzek is két hullámban érkeztek az egyházhoz – táblázatban a milliárdok