szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama, Ban Ki-Mun és Herman Van Rompuy is élesen elítélte a 35 halálos áldozatot követelő hétfői moszkvai merényletet.

Barack Obama szerint a tett  "felháborító", és a szóvivője útján közölte, hogy az Egyesült Államok kész megadni Oroszországnak mindazt, amire szüksége lehet a nyomozásban. Az elnök az amerikaiak nevében együttérzéséről biztosította az orosz népet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint "borzasztó és igazolhatatlan" merénylet történt a domogyedovói repülőtéren ártatlanok ellen. Részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, és szolidaritását az orosz néppel és kormánnyal.

A merénylettel kapcsolatos eseményeket itt követheti percről-percre!

Herman Van Rompuy uniós elnök egy nyilatkozatban a tettesek személyazonosságának a kinyomozását és megbüntetését követelte. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára "megdöbbenését" hangoztatta a "borzasztó" tett miatt. Hangsúlyozta, hogy "a terrorista fenyegetés közös, ezért együttesen kell fellépni ellene". "Erősíteni kell az együttműködésünket a terrorizmus elleni küzdelemben a NATO-Oroszország tanácsban" - mondta. Elítélte a merényletet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is.

Berlinben Angela Merkel kancellár és a német külügyminiszter is részvétnyilatkozatot adott ki. Merkel az orosz elnöknek küldött üzenetében közölte: "elborzadva" vette az esemény hírét. Guido Westerwelle pedig "a lehető legélesebben elítélte a kegyetlen gyilkosságot", és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Nicolas Sarkozy francia elnök "gyűlöletesnek", az olasz kormány pedig "igazolhatatlan barbárságnak" minősítette a merényletet. Sarkozy és Silvio Berlusconi is részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak és az orosz népnek. A római külügyminisztérium az olasz hatóságok "teljes szolidaritásáról" biztosította az orosz kormányt "a terrorizmus elleni küzdelemben".

William Hague brit külügyminiszter a "felháborodását és szomorúságát" hangoztatta a hír hallatán, és felajánlotta a brit illetékesek segítségét a tények feltárásában. Közölte, hogy brit konzuli munkacsoport van úton Moszkvába, mert két brit repülőgép is érkezett Domogyedovóba röviddel a robbantás előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Jávor Benedek: A Fidesz sorosozó politikája finanszírozza a gangbang partikat és a jachtokat

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai