szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A titkosszolgálatokat, s különösen a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) teszik felelőssé a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn délután elkövetett öngyilkos merényletért az orosz lapok keddi kommentárjaikban.

A Kommerszant című lap a robbantást a fegyveres testületeknek a Kaukázus északi részén végrehajtott hadműveleteivel hozza összefüggésbe, mivel a szakértők vélekedése szerint a merényletet onnan szervezték, és vélhetően a végrehajtója is onnan érkezett.

A Kommerszant Magomed Vahajevet, az állami duma biztonsági kérdésekben illetékes bizottságának helyettes elnökét idézte, aki úgy vélte: nem kizárt, hogy a merénylet reakció az orosz fegyveres testületek sikeres dagesztáni és ingusföldi hadműveleteire, amelyek során sok, részben neves szélsőségest megsemmisítettek vagy elfogtak. 

Gennagyij Gudkov, ugyanazon bizottság másik elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy míg régebben az öngyilkos merénylőket sokáig kellett keresni, és felkészítésük hónapokig tartott, most az Észak-Kaukázusban sorban állnak a jövendő öngyilkos merénylők, akik bárhol készek felrobbantani magukat. Gudkov ennek okát főleg a rendvédelmi szervek nem kielégítő tevékenységében látja.  "Azt hiszik, a biztonságot fokozni lehet a posztoló rendőrök és az ellenőrzések számának növelésével, örökös motozásokkal, de ez nem így van. A tervezett gazdasági fejlesztési ügynökség lenne a fontos, de az nem lépett működésbe."

Gudkov szerint a terrorizmus elleni harc sikereivel a merénylet nem hozható összefüggésbe, mert ez a siker +demoralizálta volna az ellenséget+. Ennek nyoma azonban nem látható, és ez azt jelenti, hogy a +sikereket+ felfújták - mondta. 

A Vedomosztyi című lap szélesebb összefüggésbe helyezve a történteket szerkesztőségi kommentárjában azt írta: a merénylet egész sor politikai folyamat felélénkülésének, elsősorban a 2012-ben esedékes elnökválasztásra való felkészülésnek a háttere előtt történt. Egyesek a nacionalizmus decemberi fellángolása mögött is a hatalomhoz közel álló személyek választás előtti aktivitását látják: a zavargások következménye a rendőrségi aktivitás fokozása és a szabadságjogok korlátozása, valamint az idegengyűlölet fokozódása lehet.

"A konspirációs elméleteknek azonban Oroszországban nincs értelmük, a terrorakciók ugyanis oly gyakoriak, hogy bármely politikai, társadalmi és gazdasági folyamattal egybeeshetnek" - írta a lap, emlékeztetve, hogy a fejlett országokban a New York-i ikertornyok leomlása óta csak néhány jelentős akció történt, míg Oroszországban ugyanezen idő alatt legalább nyolc nagy merénylet volt, nem szólva az észak-kaukázusi lövöldözésekről és kisebb robbantásokról. Közben a legfőbb ügyész helyettese decemberben azt jelentette, hogy a Kaukázus északi részén a terrorcselekmények száma tavaly megduplázódott, noha 30 terroristaellenes különleges hadműveletet hajtottak végre, és több mint 300 szélsőségest semlegesítettek. 

"Akárhogyan is, a titkosszolgálatok minőségi munkájának a legjobb mutatója, ha nincsenek robbantások. És ha most Moszkvában is évente történnek sok áldozatot szedő merényletek, nem is szólva arról, ami a Kaukázusban zajlik, akkor az FSZB rosszul dolgozik" - állapította meg a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Több újpesti focista újrafertőződött koronavírussal

Több újpesti focista újrafertőződött koronavírussal