szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évek során jelentősen visszaszorultak az antiszemita nézetek Lengyelországban a TNS OBOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint - állapította meg hétfői jelentésében az APA osztrák hírügynökség.

Míg 2002-ben a megkérdezetteknek még 43 százaléka vélte úgy, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van Lengyelországban, addig mára ez 22 százalékra csökkent. "Minden korcsoportban az emberek ma átlagosan kevésbé antiszemiták" - kommentálta az eredményt a felmérést vezető Antoni Sulek, a Varsói Egyetem szociológusa. Az intézet a mostani kutatásban megismételte a 2002-ben feltett kérdéseket.

Alátámasztotta az eredményt az úgynevezett nyitott kérdésre adott válasz is: arra a kérdésre, hogy vajon van-e olyan kisebbség, amelynek túl nagy lenne a befolyása, annak idején 19 százalék a zsidókat nevezte meg, most csupán hat százalék. Hasonló a tendencia a német kisebbség esetében is: akkor 10 százalék nevezte meg őket, most csupán kettő szerint van túlzott befolyásuk.

Hogy csökkenőben van a lengyel társadalom antiszemitizmusa, arról már egy három évvel ezelőtti kutatás is árulkodott: akkor haladta meg első ízben a zsidók iránti rokonszenvet kifejezők (34 százalék) száma az ellenszenvről (32 százalék) nyilatkozókét.

Sulek szerint a trend mögött a társadalom stabilizálódása húzódik meg. - Maga mögött tudja a rendszerváltás legsúlyosabb félelmeit és fájdalmait, ezért az emberek már nem keresik a nehéz változásokért a bűnbakot - állapította meg. Hasonlóan véli Ireneusz Krzeminski varsói szociológus: "a lengyelek öntudatosabbak lettek, elégedettek sikereikkel, ami csökkenti az idegenekkel szembeni ellenszenvet" - nyilatkozta a Gazeta Wyborcza napilapnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jeszenszky Géza Vélemény

Jeszenszky Géza: Balczó Zoltán antiszemita maszlagjai

Úgy látszik, hogy Balczó Zoltán tényleg elhiszi a sok antiszemita maszlagot, amivel az internet mellett néhány hazai média-szereplő is tömi a magyar fejeket. Az a hang, stílus és érvrendszer, ahogyan a Fideszt, illetve a jelenlegi magyar kormányt a Jobbik és annak holdudvara támadja, méltatlan az európai műveltséghez és a magyar hagyományokhoz

Nol Itthon

Feljelentették a médiahatóságnál Bayer Zsoltot

Feljelentette Bayer Zsolt publicistát a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke az Ugyanaz a bűz című írás miatt, melyben Bayer a médiatörvény elleni tiltakozásokra utalva az 1919-es orgoványi politikai gyilkosságok befejezetlenségén sajnálkozott – írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Volt főrabbi: „Az antiszemitizmus őrületté fajult”

Az antiszemitizmus őrületté, ragályos betegséggé fajult, egyre jobban terjed, és ha nem teszünk ellene most, több mint hatvan év után sem, akkor még tovább terjed - mondta Israel Meir Lau, Izrael volt országos főrabbija kedden Budapesten a Dohány utcai zsinagóga előtti, zsúfolásig telt téren.