szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy iszlamista lázadóvezér, Doku Umarov egy hétfőn ismertté vált videofelvételen közölte: ő adott utasítást a moszkvai Domogyedovo repülőtéren január 24-én elkövetett, 36 halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet végrehajtására.

 A www.kavkazcenter.com című iszlamista honlapon látható felvételen azzal fenyegetőzik a 46 éves férfi, hogy további hasonló támadásokat fognak végrehajtani egy kaukázusi független muzulmán állam létrehozásáért folytatott harcuk keretében.

Az állítólagosan a terrorakció napján készült felvételen a terepruhát viselő Umarov az orosz nép és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen irányuló, "különleges hadműveletnek" nevezte a domogyedovói merényletet. "Megmutatjuk Putyin soviniszta rendszerének, hogy akkor és ott hajtunk végre akciót, amikor és ahol akarunk" - jelentette ki az ujjával a kamerába mutató terroristavezér, aki a Kaukázus emírjének nevezi magát.

A terrorakció tettese feltehetőleg Magomed Jevlojev ingusföldi születésű, 20 éves fiatalember volt: a szülőfalujában élő rokonaitól már DNS-mintát vettek, és várják az azonosítás eredményét - közölték pénteken az észak-kaukázusi fegyveres testületekhez közel álló források.

Csütörtökön Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója bejelentette, hogy a merénylet ügyében több gyanúsítottat őrizetbe vettek, és vannak feltételezések arról is, hogy kik szervezték meg az akciót. Bortnyikov szerint a merénylőnek közvetlenül segítséget nyújtó személyek neve ismert, őket körözik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett