szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína visszautasítja Japán kártérítési igényét, amelyet a japán parti őrség hajóiban keletkezett sérülések miatt követelt attól a kínai hajóskapitánytól, akit tavaly egy vitatott hovatartozású szigetcsoport közelében fogtak el többszöri ütközés után.

A Tiaojü-szigetek Kína területének szerves részét képezik ősidők óta és Japánnak "nincs joga" kártérítést kérnie - mondta Ma Csao-hszü, megjegyezve azt is, hogy a japán hatóságok a szeptemberi incidens idején tanúsított magatartásukat tehetik felelőssé a történtekért.

A japán parti őrség 170 ezer dolláros számlát küldött a halászhajó kapitányának, aki többszöri felszólítás ellenére sem állt meg, és ütközött a hajóját feltartóztatni akaró japán hajókkal. A számla egyebek között a javítás költségeit tartalmazza. A Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek) jelenleg japán közigazgatás alá tartoznak, s Tokió nem is hajlandó vitatkozni hovatartozásukról. A területet Kína szintén a magáénak vallja és a tavalyi összetűzés alakalmával rendkívül határozott tiltakozó diplomáciai lépéseket tett. Ezzel egy időben mindkét országban nacionalista tömegmegmozdulásokra került sor.

A japán hatóságok először elengedték a hajó legénységét, majd a hajót is visszaadták, s végül a kapitányt közel kétheti fogva tartás után szintén szabadon engedték. Akkor Peking azonnal bocsánatkérést és kártérítést követelt.

A hongkongi South China Morning Post című lap szombati számában a friss japán kártérítési igénnyel kapcsolatban Csan Csi-hsziung, a hajó Fucsien tartományban élő 41 éves kapitánya, a kártérítési követelés címzettje elmondta, reméli, hogy az ügyben a kínai kormány fog intézkedni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!