szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törökország több délkeleti városában megemlékeztek kedden Abdullah Öcalan kurd lázadó vezér elfogásának 12. évfordulójáról, s ezek a megmozdulások helyenként összecsapásokba torkolltak a rendőrséggel.

Diyarbakirban, a régió központjában kétezren gyűltek össze a város közepén, és felvonulásra készültek, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. A tüntetők köveket dobálva, botokat lengetve összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük. Mintegy húsz embert őrizetbe vettek. A városban bezárt az üzletek nagy része, ami hagyományos módja a kurd ügy támogatásának, és a török állam elleni tiltakozásnak.
   
A szomszédos Batman tartományban, hasonló megmozdulás volt, amelyet a rendőrség szintén elnyomott. Ott harminc embert állítottak elő. Tüntetéseket jelentettek Hakkari, Van és Sanliurfa tartományból is. Többen megsérültek.
   
Abdullah Öcalan alapította és vezette a Kurd Munkáspártot (PKK), amely 1984-ben fegyveres harcot indított a törökországi kurdok függetlenségéért. Ankara a szervezetet terroristának nyilvánította, akárcsak az Európai Unió és az Egyesült Államok. Öcalant 1999-ben, Kenyában fogták el az amerikai hírszerzés segítségével, és halálra ítélték, de ezt életfogytiglani börtönre változtatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban