szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"A konfliktus fő felelőse kezdetektől fogva Bugár Béla" - írja a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági és politikai lap keddi kommentárjában.

A Hospodárské Noviny szerint Bugár Béla, a Híd-Most magyar-szlovák párt elnöke a felelős azért, hogy a magyar-szlovák kettős állampolgárság ügyében konfliktus keletkezett a szlovák kormánykoalícióban.

A szerző, Dag Danis úgy látja: a koalíció kulcsminiszterei - Daniel Lipsic és Mikulás Dzurinda, a belügyi, illetve  a külügyi tárca vezetője - már magukévá tették Igor Matovic képviselő álláspontját, miszerint a magyar állampolgárságot csak azok a szlovák állampolgárok vehessék fel, akik Magyarországon élnek vagy tanulnak.

"A faji elv, amelyet Orbán próbál meg arrogánsan keresztülvinni, szokványos polgári elvvel lenne helyettesítve. S ez a kormányban már csak Bugárnak, illetve a Hídnak okoz problémát. Annak a Hídnak, amely a választások előtt a szlovák-magyar polgári együttműködés projektjével próbálta magához csalogatni az embereket" - mutat rá az újság.

"Bugár ugyanis a választások után megértette, hogy a saját mesterséges pártját csak úgy tudja életben tartani, ha feláldozza a szlovák pillért és áttöri a magyar elszigetelést, amelybe megalázóan Orbán és hűséges szövetségese, a Magyar Koalíció Pártja taszította" - állítja Dag Danis.

"Orbán Bugárt, mint nemzetárulót, kitartóan mellőzi. Elutasítja, hogy kezet fogjon vele. Ehelyett csak a Fidesz jelentéktelen hivatalnokát küldte hozzá szűkszavú üzenettel. Bugárnak harcolnia kell Orbán faji elvű törvényéért, s példaszerűen kérnie kell a magyar állampolgárságot...Orbán azután talán meglátogatja, és a Fidesz felújítja vele az együttműködést. Vagy a Híd, vagy a Most" - fejti ki a lap.

"Bugár már választott. És hogy ez ne legyen olyan feltűnő, a Most sírkövét Matovic portréjával takarja el" - zárja kommentárját a Hospodárské Noviny. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zentai Péter Vélemény

Halló, Bugár Béla? A Máért nem kívánatos vendége

Új interjú-sorozattal bővítjük a hvg.hu kínálatát: Zentai Péter fogja felhívni a hírek neves vagy éppen névtelen szereplőit, éljenek a világ akár legtávolibb pontján is, mondják el véleményüket az éppen aktuális fejleményekről. Ezúttal a határon túli magyar szervezetek állandó értekezletéről (Máért) távoltartott Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével készült interjú.

MTI Világ

Most sem az MKP, sem a Híd sem kerülne be a parlamentbe

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) mellett a magyar-szlovák Híd párt sem került volna be a parlamentbe, ha augusztus végén vagy szeptember elején tartottak volna választásokat Szlovákiában - derült ki Median ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

Exkluzív, kifinomult és trendi: így néz ki az autózás fine diningja

Exkluzív, kifinomult és trendi: így néz ki az autózás fine diningja

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories