szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár 90 százalékos biztonsággal is megjósolható a jövő a játékelmélet segítségével, a tudományos módszer az iráni-amerikai viszony alakulásának elemzésében is hasznos eszköz – mondta Irán magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.

Szaid Szajed Aga Banihasemi a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában hangsúlyozta: az önérdekkövető magatartást és racionális döntéshozatalt feltételező matematikai modell akkor alkalmazható a siker reményével, ha az elemző pontosan ismeri valamennyi szereplő szándékait és erejét, befolyását, és tudja, hogy ki mennyire hajlandó az együttműködésre. Ebben az esetben nagy biztonsággal előre lehet jelezni, hogy mit tesznek az egyes szereplők.

Valamennyi releváns információ birtokában a módszer – amelynek fejlesztéséért Harsányi János magyar tudós 1994-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott – 90 százalékos biztonsággal működik, akár az iráni-amerikai viszony esetében is. Ezt bizonyítja Bruce Bueno de Mesquita amerikai elemző munkássága. A washingtoni külügyminisztérium és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tanácsadójaként is dolgozó professzor jóslatai eddig egy kivételével mind beváltak - mondta az iráni nagykövet.

Kérdésre válaszolva a matematikus végzettségű Banihasemi elmondta: a magyar-iráni viszony is értelmezhető a játékelmélet keretében. A két ország közötti áruforgalom értéke csupán 13 millió dollár, holott Irán és Magyarország kapcsolata jó, problémáktól mentes. Az alacsony érték az információk "szegényességéből" adódik, a helyzet azonban változik, a vállalkozások egyre inkább igyekeznek tájékozódni az együttműködés lehetőségeiről. "Jelenleg is két nagy magyar vállalat tárgyal iráni építőipari beruházásokról" - mondta Irán magyarországi nagykövete.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az Irán elleni szankciók mellett miként bonyolítható le a pénzforgalom iráni vállalatok és külföldi partnerek között, Szaid Szajed Aga Banihasemi hangsúlyozta: hazáját már 32 éve sújtják szankciók, az iráni cégek pedig ennyi idő alatt jól megtanulták, hogy miként kell az ilyen ügyeket intézni. "Megvan a módszer a pénzforgalom lebonyolítására, egyáltalán nem kell emiatt aggódni" - mondta a nagykövet a Magyar Külügyi Intézetben.

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Videó: akik szeretnék, ha Izrael lerohanná az országukat

Miközben két iráni ellenzéki vezetőt, Mir Hoszein Muszavit és Mehdi Karrubit állítólag azért zártak börtönbe, mert újra tüntetni hívták az irániakat a tunéziai és egyiptomi felkeléseket látván, az On The Spot című dokumentumsorozat szerda esti, Iránról szóló adásában meglepő ellenzéki vélemény hangzik el.

MTI Világ

Irán óva inti a Nyugatot egy líbiai katonai beavatkozástól

Irán óva intette szerdán a Nyugatot egy líbiai katonai beavatkozástól és minden olyan kísérlettől, hogy az észak-afrikai országot katonai támaszponttá változtassa - hangzott el az iráni állami televízió angol nyelvű adásában.

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban