szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Moammer Kadhafihoz hű erők légicsapást mértek pénteken az ellenzékiekhez ellenőrzése alatt álló egyik katonai támaszpontra a kelet-líbiai Adzsdábíjában - közölték a felkelőkhöz közel álló források.

A katonai létesítmény már számos alkalommal volt a kormányerők célpontja, amióta a lázadók elfoglalták azt. Egy felkelő elmondta, hogy bomba hullott a támaszpont külső fala mögé.

A bázison 35 bunker van. Egy újságíró a héten járt az egyikben, ahol akkor tízezer tonna lőszert raktároztak. Csütörtökön harci gépek támadást intéztek Brega városnál, amelyet előző nap szárazföldön próbáltak meg elfoglalni a kormányerők, de az ellenzékiek visszavetették a rohamot.

Egy líbiai katonatiszt, aki dezertált Kadhafi hadseregéből, korábban azt mondta, hogy a harci gépek sok esetben szándékosan elvétik célpontjukat, mert a pilóták nem akarnak honfitársaikra lőni. Egy másik felkelő arról számolt be, hogy két rakéta csapódott be pénteken a bázis fala közelében.

A kormány fegyveresei pénteken ellenőrzőpontokat létesítettek a főváros, Tripoli környékén a tervezett kormányellenes tüntetések előtt. Az utcák a pénteki ima előtt teljesen néptelenek voltak. 

A hatóságok ugyanakkor megakadályozták, hogy a külföldi újságírók távozzanak szállodájukból, és tudósítsanak az ellenzéki megmozdulásokról. A líbiai kormány szóvivője azt mondta, hogy az újságírókat azért tartják vissza a fő sajtószálloda, a Rixos hotel elhagyásától, mert jelenlétük esetleg erőszakos cselekményekre késztethetné az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló erőket. Mintegy 130 újságíró tartózkodik a szállodában, őket hivatalos médialátogatásra hívták meg a hatóságok. Mozgásukat tisztviselők felügyelik.

Az internetszolgáltatásokat, amelyek a felkelés ideje alatt szórványos működtek, most teljesen lekapcsolták Tripoliban és a felkelők fellegvárában, a keleti Bengáziban.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé arról számolt be pénteken, hogy harcok folynak a kormányerők és a felkelők között Rasz-el-Unúf településnél, 660 kilométerre keletre Tripolitól. Hasonlóképpen összecsapásokról adott hírt a tévé az-Závijánál, ötven kilométerre a fővárostól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Nem találtak még ennél ősibb, állatot ábrázoló barlangrajzot

Nem találtak még ennél ősibb, állatot ábrázoló barlangrajzot