szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új külügyminisztert neveztek ki vasárnap Egyiptomban: a MENA egyiptomi hírügynökség beszámolója szerint Nabil al-Arabi látja el ezentúl ezt a tisztséget.

Néhány órával korábban a belügyminiszter leváltásáról számolt be a MENA. A két minisztercsere újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy a Hoszni Mubarak volt elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait fokozatosan kiszorítják a hatalomból. Az eddigi külügyminiszter, Ahmed Abul Geit a Mubarak-korszak egyik fontos személyiségének számított. S noha Mubarak a most leváltott belügyminisztert, Mahmud Vagdit már a tömegdemonstrációk január végi kitörése után nevezte ki, a tüntetők ragaszkodtak távozásához, mondván, hogy ő is a régi gárda tagja.

Mubarak február 11-én mondott le államfői tisztségéről példátlan tömegtüntetések hatására. A tüntetők követelték azt is, hogy a kormányt tisztítsák meg a régi hatalmi elit tagjaitól. Az új belügyminiszter Manszúr el-Eszavi tábornok lett, aki a MENA által idézett nyilatkozatában kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.

A legnépesebb arab államban rossz a közbiztonság azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkezdte a hadgyakorlatozó erői kivonását a Krímből Oroszország

Megkezdte a hadgyakorlatozó erői kivonását a Krímből Oroszország

Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

Závecz: Áprilisban is erősödött a Fidesz és a Jobbik is

Závecz: Áprilisban is erősödött a Fidesz és a Jobbik is